2019-12-19
起灣仔電腦城買完野行去車站行行下肚餓 見到呢間以淺藍色為主調既冰室 行小清新風格 一於入去食埋個tea先返去佢個menu設計到好似功課簿咁 記得細個小學個時日日都咩住好多本 書包好多野好重 諗起就辛苦 都係睇下食咩我地叫左黑醋豬軟骨拼魚肉腐皮卷肉燥飯同埋鹽燒黃芥末牛脷配薯菜 港味奶茶 同埋朱古力咖啡分量超級重量 好大量既肉燥蓋滿飯面 唔同出面台灣風味既肉燥 肉燥比較乾身香口 果醋豬軟骨份量好多 食落酸甜開胃 味道唔錯 送飯一流 炆得好淋 不過再煮得腍多一啲效果一定更加好 條魚肉腐皮卷 外層腐皮好香口魚肉亦彈牙 幾好味 仲有切粒豆角做點綴 重口味中帶啲清新 唔錯叫左杯特飲 就係朱古力咖啡 兩者間比例balance 幾好飲另外一份係鹽燒黃芥末牛脷配薯菜 牛脷切成一件件薄片 鹽燒過牛脷配上黃芥末醬汁 非常開胃 旁邊仲有切條紅蘿蔔同豆角椰菜花配碟 擺盆幾靚 薯條係粗切連皮 更加食到有薯仔原有既味道 炸得岩岩好皮微脆內軟 港味奶茶 入口滑 應該用左黑白淡奶所以咁好飲 不過茶味差小小 如果奶比例小返小小就perfect 食完野飲埋杯野飲個陣望真啲呢間小店 見到天花板原來吊左幾盞吊燈 同埋幾款懷
黑醋豬軟骨拼魚肉腐皮卷肉燥飯
鹽燒黃芥末牛脷配薯菜
食完野飲埋杯野飲個陣望真啲呢間小店 見到天花板原來吊左幾盞吊燈 同埋幾款懷舊小食同玩意牆上亦貼有香港街道懷舊既相片 擺設上幾有心機
走個陣仲可以起門口位出面個位見到呢個燈牌仔 仿照香港傳統工藝既霓虹燈所設計既店招牌 食飯之餘仲可以影下相打下卡都唔錯