早幾日已經想黎京林屋食甜品,不過勁多人等位就放棄左。見今日條人龍短少少就去食,但係都等左七個字,明明有客走左好耐都未清到枱俾人入,好彩舖頭出面有位坐。今次有幸坐到和式座位,私隱度稍微高少少,不過好難合照,用餐時間限時60分鐘,座位嘅皮都爛哂咁滯,係時候要換新。餐牌包羅萬有,甜食有啫喱雪糕,餡蜜,雪山,芭菲,布丁,蕨餅,年糕甜湯,白玉甜湯,芝士蛋糕,法式聖馬克抹茶蛋糕,卷蛋,另外亦有鹹食如蕎麥麵,烏冬,稻庭麵,鰻魚飯,牛肉丼,牛肉烏冬,金目鯛魚定食,鯖魚定食,雞扒飯,其他定食等。茶有日本最好嘅抹茶玉露,焙茶,玄米茶,煎茶,紅茶,黑豆茶,沙冰,牛奶,沙冰雪糕等。甜品口味主要係抹茶同焙茶。餐牌寫每人最低消費一樣野,用餐時間普通座位為90分鐘。今次叫左一個熱食同三份甜品。京式鰻魚飯(原條) $128 另加一記憶中好多年前都喺度食過同一樣野。京式鰻魚飯大大碗,當然真係原條鰻魚切開兩半。上面嗰半好肥,下面嗰半瘦啲,質素唔錯,彈牙又好味。鰻魚上面加左蛋絲同紫菜絲。飯量好多,而粒粒飯都沾滿醬汁而唔過鹹,好味道。跟餐仲有四條好爽脆鮮甜嘅白蘿蔔漬物同一碗鹹香適中嘅熱辣辣麵豉湯。跟飯配自選茶,五揀一,可揀温

今次叫左一個熱食同三份甜品

京式鰻魚飯(原條) $128 另加一

京式鰻魚飯(原條)

飯量好多,而粒粒飯都沾滿醬汁而唔過鹹,好味道。

京式鰻魚飯(原條)

跟飯配自選茶,五揀一,可揀温或冷。
温桃味焙茶

温桃味焙茶 (跟飯)

温桃味焙茶

我哋揀左温桃味焙茶,係一個茶壺同一套茶杯連熱水壺咁上。將熱水倒入茶壺,沙漏漏完就可以飲得。茶色呈淺啡色,桃味好香濃,食住凍甜品飲就正啦,至少冲到7杯。熱水壺保温做得好好,飲到尾都仲熱。跟飯包埋呢個飲品都幾抵。

特濃焙茶雪山

特濃焙茶雪山 $98 另加一

特濃焙茶雪山

Size上細過上次叫嘅特大雪山好多,而價錢只係平$10,我哋就係為左呢個焙茶味而叫。勁多軟綿綿嘅雪花冰,味道係焙茶,可惜味道好啖,絕對冇上次嘅牛奶味好食。另上有兩細兜黑蜜俾你加,係唔甜架,加左都唔係幾夠味,可能要加好多,所以俾兩兜一樣嘅你?不過個人唔想再加太多呢啲漿。雪花冰傍邊有兩粒白玉丸子,下底仲收埋左唔少焙茶蕨餅同紅豆蓉,紅豆蓉同啖味既雪花冰一齊食就唔覺過甜。上面最頂有半球焙茶硬雪糕,雖然唔係軟雪糕,但係都好滑同焙茶味香濃,配綿綿冰食都幾好。個人覺得上次食嘅特大雪山絕對係好食同抵食好多。就算明知服務麻麻哋都要等位黎食,本來就係為左雪山,下次要叫返特大雪山。

香港限定芭菲

香港限定芭菲 $98 另加一

香港限定芭菲

次次都係食香港限定芭菲,本來想食其他味,不過另外嗰三款都唔多吸引,所以再次encore。香港限定芭菲一貫用高身玻璃杯裝住,有好多層嘅材料。首先抹茶軟雪糕喺頂,香濃厚身抹茶味濃而超滑溜,下面有三粒有嚼勁嘅白玉丸子同三件好滑嘅抹茶蕨餅。呢度嘅蕨餅係我暫時喺香港食過最好味嘅。下底就係我鍾意可以加添口感嘅脆米,係用家樂氏,再下底就係抹茶嘅絕配紅豆蓉,不過我覺得太甜。仲有少許忌廉,同兩粒浸泡過嘅士多啤梨,令味覺清新少少。再下底就係爽滑啫喱同抹茶蕨餅。最下底一粒白玉丸子就完成成個香港限定芭菲。當然呢個香港限定芭菲口感勁豐富,集香滑,香脆,滑溜,煙韌,鮮甜於一身。不過食到最底主要係紅豆味,實在係太多紅豆,太甜啦。

黑糖珍珠焙茶雪糕 $58 另加一

黑糖珍珠焙茶雪糕

呢個黑糖珍珠焙茶雪糕上次食過又平又正,今次忍唔住要encore,我見好多人都有試。焙茶雪糕好香濃厚身同超滑溜,正,個人覺得仲好食過抹茶味。杯邊超多黑糖珍珠,超煙韌好有咬口但唔過甜。雪糕下底原來仲有脆米加添口感。不過仲有一小pat忌廉我就唔太欣賞,太膩同冇必要,下次記得要叫走忌廉。今次另上左一細兜黑蜜,我完全冇用。

今次嘅食物質素唔錯,可惜服務都係一貫水平,入座效率低,上食物速度就超快,甜品上得早過熱食,會溶嘅甜品一次過上哂俾你,唔理你食唔食得切,又冇提供紙巾或濕紙巾,又唔識俾多隻匙羹人share食物,全部要叫先有,服務貼心程度絕對係有待改善。今次食品有好有失望,平均比個OK。
2021-09-25