2018-12-06
仲有幾個月先可以去日本旅行,作為極愛日本美食嘅吃貨,唯有繼續搜羅香港嘅日本好西,彌補下胃部嘅空虛🤭 今晚就專程去試吉列牛🌟曾經喺京都食過一客令人難忘嘅吉列牛定食,之後呢股味道都無再岀現過😪 不過今晚令我重燃希望🤞🏻因爲琥酌頂級安格斯牛吉列御膳...用上美國安格斯肩胛肉,肥瘦均勻,每邊輕輕煎10秒,炸麵包糠外層厚薄適中,咬落非常鬆脆!(PS: 好怕啲食店用超厚炸漿令人不知不覺吸收大量碳水化合物,既唔好味又唔健康🤨) 個牛唔洗落任何醬料就有佢本身濃厚嘅肉味,或者可以配d粉紅岩鹽令肉香味更加提升!而且份量都啱啱好,配埋d新鮮野菜,傾住計慢慢燒,兩個人share唔會太油膩!除咗主角之外,仲叫左我哋最愛嘅明太子玉子燒🥰將兩樣我哋最愛嘅食材配合埋一齊,明太子份量一啲都唔吝嗇!最後真係要極力推介佢個一品琥酌炒飯🥳 真係冇誇張,低碳飲食嘅我平時係絕少食飯嘅😮但試一口之後,我宣佈投降!配料有帶子同鮑魚,每一顆飯粒吸收完醬汁精華依然炒得乾身。今晚我竟然食左兩碗飯😵oh my god~下次有機會真係要加多$200試吓佢嘅特選A5黑毛和牛,同埋嚟多客一品琥酌炒飯丫唔該🤡
不過今晚令我重燃希望🤞🏻
因爲琥酌頂級安格斯牛吉列御膳...