2022-08-18
天氣又濕又熱,無胃口食飯,係銅鑼灣去左間親民抵食的泰國菜館食碗「船皇車仔麵」就最好不過!《船皇》係一家泰國過江龍,主打船麵,食物地道之餘仲好抵食!船皇車仔麵 $56第一次食「泰式車仔麵」,除左正宗船皇湯底之外,仲有沙爹湯底,柱候牛腩汁湯底及清雞湯。四款湯底,四款麵條,廿七款配搭食材,多過100種配搭比你選擇! 我地揀左四餸一麵都係 $56,十分抵食,四餸有「蘿蔔」、「豬肉丸」、「枝竹」和「豬紅」。湯底揀咗「正宗船皇牛骨湯」,好香好濃郁,四餸份量好足,吸左湯底好入味! 麵條揀左金邊粉,好幼好滑身,仲好掛湯!牛魔王串燒拼盤 $88叫得牛魔王當然係全牛啦! 有牛柳粒、牛舌、沙嗲牛肉串各兩串,配埋泰式燒烤醬,燒得非常香口惹味,最愛牛柳粒好有咬口。船皇小食拼盤 $38小食拼盤 $38就有齊雞翼、炸春卷、雲吞皮同炸豬皮四款,真係超級抵食! 單骨雞翼炸得十分酥脆,好香口好惹味,配上泰式甜酸醬,食落仲好方便! 炸春卷、雲吞皮同炸豬皮都炸得非常鬆脆,從泰國直送的炸豬皮最特別,入口超級脆卜卜!泰式秘醬通菜 $14$14食個泰式通菜,超級抵啦! 個秘醬汁好特別,有少少酸甜又有少少辣,好開胃仲可以解下油膩。泰
《船皇》係一家泰國過江龍,主打船麵,食物地道之餘仲好抵食!
船皇車仔麵 $56
牛魔王串燒拼盤 $88
船皇小食拼盤 $38
泰式秘醬通菜 $14
泰仔奶茶 $21
最欣賞佢既奶茶,預設為去冰,啱晒女士養生之道! 奶茶以鐵碗裝載別具泰式風味,可以打打卡。 奶茶聞落有超香奶味,紅茶好濃郁,最正係甜而不膩。
凍青檸梳打 (跟餐 +12)
青檸皮很薄,檸檬香味濃郁,汁水飽滿,加埋梳打水,超級消暑解渴!