2010-03-03 412 瀏覽
農曆新年, 既姨媽姑姐飯局第二場. 就是七舅父的生日飯局. 然而每次七舅父的生日飯局既宗旨, 就是搵來最平, 最抵食既套餐來侍候大家. 是晚, 千揀萬揀, 來到了旺角的德興火鍋. 德興, 食火鍋, 出哂名抵食. 連D學生哥, 一群人出街, 去什麼Cafe, 茶餐廳, in-食點, 非全部也, 因為, 仲有呢d火鍋放題店. 所以, 德興, 又窄又狹的餐樓, 基本上有7成是打邊爐客.如標題, 我們一行兩圍人馬, 不是來食火鍋的. 難道是來搗亂的? 也不是. 我們來, 是為了德興推出的 <<花鳥全包宴>>. 我們星期六食, 收$1666....平日$1333........菜單上有齊一般酒席必要既野. 如乳豬, 蟹鉗, 魚翅, 蒸石斑, 仲有雞. 乳豬一檯一隻. 皮仍是香脆, 味道不太過咸, 而且隻豬仔都幾好肉. 算是燒得唔錯. 炸蟹鉗, 上呢兩度菜, 心裡想一想, 結婚擺酒都係食呢D菜式. 可想而知, 攏餐酒, 酒樓賺幾多錢. 不過這個蟹鉗, 當然是一個縮水版本. 比平時擺酒食既, 細左個碼位. 咬一口, 有人叫小心爆醬. 爆什麼醬? 原來中間有少少芝士釀左

炸蟹鉗, 上呢兩度菜, 心裡想一想, 結婚擺酒都係食呢D菜式. 可想而知, 攏餐酒, 酒樓賺幾多錢. 不過這個蟹鉗, 當然是一個縮水版本. 比平時擺酒食既, 細左個碼位. 咬一口, 有人叫小心爆醬. 爆什麼醬? 原來中間有少少芝士釀左入去. 不過, 只係食落有芝士, 味道就冇芝士.

一個叫彩虹油泡象牙蚌. 彩虹, 就是紅蘿蔔同西芹, 象牙蚌同象拔蚌, 名似, 樣似唔似就不知. 不過蚌肉爽韌, 講清楚, 是爽韌, 是韌. 油泡了感覺只是一般. 沒有什麼特別驚喜的一個"小"菜.

柱甫了, 也是飲宴中經常出現的一個廣東名菜. 瓜雖大小不一, 但普通一家人食飯的酒席, 又點會介意呢. 說好的, 就是瑤柱夠大隻, 茨汁薄薄地仲好, 能夠食得出瑤柱的香味.

囉唆都要講多一次, 真的像擺酒. 魚翅時間到了, 食完碗翅, 我們一齊為七舅父敬上壽比南山的一杯. 有人問為何每次酒席都要選在上魚翅的時候敬酒呢.......是日沒空上網搵, 就由讀者們幫手找找資料, 講返個典故出來. 平價酒席, 俾D什麼翅我地食???? 正常人都唔會有什麼期望. 呢個翅, 也許不能叫翅, 亦不是羹, 叫槳粉又唔係幾好聽.........就叫太白粉糊吧.

鮑汁花菰海螺片, 賣相極似過年食到厭既什麼發財金錢好事. 不過, 呢味野, 沒有發財, 沒有好事. 換了鮑汁同海螺片. 其實鮑汁, 蠔汁, 都係一個又濃又杰的海螺提煉物, 味道其實差無幾, 只覺是換了鮑魚來煮汁, 感覺上名貴少少. 海螺片, 現在被傳媒揭發了海螺充鮑片. 所以酒樓方面都要調整一下. 海螺片, 口感的確似鮑片, 有煙韌口感, 又夠腍, 而且個汁又扣得靚. 又可以叫做OK.

尾聲了, 向來都是魚同雞. 魚, 足秤的老鼠斑, 蒸得剛好熟. 皮肉嫩滑. 眾人皆同意條魚, 是全晚最好食既食物之一. 而雞, 他們的是燒雞, 並非炸雞. 全名是豉油王脆皮燒雞. 雞皮的脆, 果然是燒出來的, 而且雞是預先用豉油浸過. 所以皮肉都極之入味.

最後, 便是飯麵. 不過呢個餐, 只有麵一個, 冇飯. 而且個麵, 咸到七彩. 食一碗仔已嫌過之. 反而最後的壽包仍算不錯. 白蓮蓉的餡, 熱辣辣, 只恨沒有咸蛋黃. 不然味道更鮮.

呢個套餐, 有好有壞. 不過$1666一圍, 包兩渣果汁, 兩枝啤酒....(唔要亦可以轉做12支汽水). 而且全包, 免哂茶芥加一. 對食物要求不高, 志在同家人或一班好友聯絡感情. 雖不可以話正, 但可以叫超值.