2019-03-04
觀塘收工之後,借一大班朋友聚會機會,被我搜攞到一間好正既餐廳~強推!又平又好味睇中佢又有海鮮🦞🦐🦑🐙又有🐂🐥🐷尼間餐廳環境舒適優雅,風格都偏古典英倫街風,中間仲有一部超大projector播住Chaplin既幽默喜劇,令個餐廳更加充滿情調與英倫風既結合,俾人感覺係特別同埋感覺輕鬆愉快~人多就係可以叫多d唔同嘢食,最好係試曬成個餐廳d食物頭盤🌟凱撒沙律🥗$78三文魚🍣又厚又新鮮。來餐廳點會少得過叫一個party蠔餐$198,(🌟🇫🇷法國紛迪加蠔and🌟🇺🇸太平洋石蠔)🇫🇷法國蠔雖然大隻,但個肥度適中,食落去唔會覺得肥膩,仲有陣香味同甜味。而🇺🇸美國蠔雖然比較小巧,但佢海水味淡,肉質creamy~食落去清新可口。有蠔肯定唔少得來一個🌟海鮮拼盤🦞$198,每一款都肉質鮮美,比較鍾意食佢既青口同螺肉等緊主菜既過程中,我地都叫左小食❣️🌟炸紫薯波🍠$48(濃郁紫薯,皮脆多陷)🌟芝士火腿拼盤(配上honey心都融埋~)🌟枝豆$38(由於自己特別鍾意食,驚喜發現係熱食~加分加分)🌟炸雞中翼$58(特別在於佢配左餐廳自家製西班牙🇪🇸香草醬汁,沾醬食特別fresh)🌟老虎蝦🍤配蒜蓉牛油$208(焗烤適宜,
等緊主菜既過程中,我地都叫左小食❣️
🌟炸紫薯波🍠$48(濃郁紫薯,皮脆多陷)
🌟芝士火腿拼盤(配上honey心都融埋~)
🌟老虎蝦🍤配蒜蓉牛油$208(焗烤適宜,肉質鮮嫩滋味,本來以為會難剝,點知一下就整隻蝦肉分離,一口掌握,真係滿足~我真係小機靈鬼)
來到依度,暫時係3分飽啦~等緊重頭戲💓
🌟海鮮包🥯&香茅龍蝦🦞湯$268(第一次見用包紮煮法去烹飪海鮮包,加上係用自家製蕃茄湯包裹海鮮🦞與蔬菜🥬,食完再品個濃郁既龍蝦湯,好正~)
🌟魔鬼扒春雞$288(個雞雖然細隻,但d肉係香滑嫩口,係魔鬼中既天使👼)
🌟德國豬手🍖$238(份量十足且價平~隔遠都聞到飄散肉既香味食落去皮脆肉嫩,佢就連有d肥肉邊,食落去都係覺得肥而不膩,搭配既🍟都好好味~
強推❣️🌟斧頭扒🤩$888(我最想食既就係佢啦~真係勁有份量,個扒約3-5成熟,而有骨既扒好處係令到d肉唔容易老而且吸曬d骨髓同脂肪加強左牛肉味道,令到d肉嫩又肉汁豐富,食落去肉質鬆軟、肉味濃郁,好有幸福感真係好享受😌)
食完主食,梗係來到甜點時間🕘啦
強推❣️🌟水果酒Sangria(第一次嘗試飲加熱既紅酒🍷,係煲既過程中飄散出水果同調味材料既味道,原來係加左❣️肉桂,丁香,一粒八角,橙,桃,蘋果❣️飲落去酸酸甜甜仲有濃郁既紅酒味~聽講冬天飲系最滋補養生🥰~即刻飲左好多杯再配買佢甜點:🌟焦糖菠蘿🍍(一個特別既配搭又有驚喜)
總既來講,價錢平又足量好味~集海鮮與肉類,真系冇來錯尼間餐廳~得閒會再來食