2022-05-30 489 瀏覽
同事話想食川菜, 於是揾間靠近港鐵站嘅餐廳。 餐廳位於西營盤正街, 由西營盤站大約行三分鐘就到。餐廳裝修平實,但人情味豐富。二人套餐蒜泥白肉酸菜魚酸辣土豆絲桂花冰蒜泥白肉, 味道同一向食開的蒜泥白肉唔同, 蒜味非常香濃, 豬肉又嫩又滑, 好似食緊黑豚肉火鍋咁, 好食。酸菜魚, 我地試中辣, 避免大辣太勁食唔到, 第一啖飲湯, 酸味強過辣味, 感覺有d奇怪。 點知原來酸菜魚有after taste, 飲多2啖湯後, d辣味就黎啦, 雖然唔係好辣, 但真係好好食。 魚肉又白又滑, 非常新鮮嫩滑, 入口就滑入喉嚨。酸辣土豆絲, 土豆絲好爽口, 好似蘿蔔絲咁, 味道清甜。桂花冰, 好香嘅桂花清香, 整出黎有一粒一粒的方塊, 好得意。原來個套餐係跟桂花冰或汽水, 我地無留意就已經叫左汽水,食完後問餐廳女士, 可以上甜品, 佢2話不說就比左我地, 之後先講返汽水甜品二揀一,我地諗住唔要, 但佢話唔緊要, 最緊要食得開心。

餐廳裝修平實,但人情味豐富。

二人套餐
蒜泥白肉
酸菜魚
酸辣土豆絲
桂花冰

酸辣土豆絲, 土豆絲好爽口, 好似蘿蔔絲咁, 味道清甜。