2019-10-26
咁岩約左個好耐都約唔到既叔叔..hoho 今晚有空食飯,所以就反佢係葵涌個頭會合,順便DINNER一下. 門面幾得意 MR TEA CAFÉ, 茶記先生^_^ 好有FUSION感睇睇個MENU先! 一般小炒價錢吾貴。仲可以選擇清炒,蒜蓉,腐乳.蝦醬薑汁上湯 金銀蛋,濃雞湯等項目 看看是日晚餐上ABCDEF同小莱價錢吾貴㗎,每個小菜仲附送白飯、例湯和熱飲。打開門做生意就係明碼實價 仲要有圖有真相 真係地道茶記特質!都會有小小海鮮, 夠哂多元化比你選擇, 唔洗怕太單一下下客飯.今晚點咗個>麻辣雞煲<和>茶記小炒皇<。先嚟一碟茶記小炒皇,咪睇價錢平,碟頭都夠份量,送啤酒正呀!真係可以叫做 雖然個名叫小炒王,小莱呢嘅。入面都有一些韮菜花炒虾乾、鲜魷仔、菜甫、腰果咁。好似炒什菜咁。嚟支藍妹啤啤先。好特別,茶記冰室呢係用碗飲啤酒架!仲有自己個名印上去! 其實可以叫做”特飲”待應好好,問我飲例湯定羅宋湯。羅宋汤都好好味,D菜都好入味。再嚟一個麻辣雞煲,看價錢68元,未打開蓋時,以為份量好少,一打開都不少仲好足料下,應該有半只雞,之後跟了白飯,今晚就係咁飽飽了!可叫
睇睇個MENU先! 一般小炒價錢吾貴。
今晚點咗個>麻辣雞煲<和>茶記小炒皇<。
先嚟一碟茶記小炒皇,咪睇價錢平,碟頭都夠份量,送啤酒正呀!
真係可以叫做 [男仕的浪漫2.0]
嚟支藍妹啤啤先。
好特別,茶記冰室呢係用碗飲啤酒架!
仲有自己個名印上去! 其實可以叫做”特飲”
再嚟一個麻辣雞煲,看價錢68元,未打開蓋時,以為份量好少,一打開都不少仲好足料下,應該有半只雞,之後跟了白飯,今晚就係咁飽飽了!可叫佢大辣、小辣的。睇下自己係有幾辣
總括……
地點自成一角,較少外來客人。
地方整潔,光猛,裝修雅緻,配合冰室味道。光線充足。
服務員態度良好,餐具整齊乾淨。
出品賣相好吸引,份量好足夠,價錢算平,味道0K,鹹味比較重些。
依家市面有此超值既餐廳實難得!
有機會或有閒的話,都會來幫襯呢!
值得一讚是,服務員。
佢地很敬業樂業既! 基本上問佢地嘢,都好樂意回答。有講有笑!
%%後記%%
茶記冰室位於舊區内街舖,鄰近街巿,入夜後,人流稀少,街燈昏暗,幸好冰室燈火通明,睇黎係做主要靠做街坊生意。不過真係好岩傾計, 一家人講下大事,或者老友鬼鬼HEA下傾PROJ都唔錯既地方.
地方寬敞,現在晚上6点半多,人流吾算多,但一路食,一路都有街坊入來光顧,服務員個個都很好,有禮貌,有問必答。
茶記冰室
葵涌石蔭路60號金石樓地下2號舖