2018-04-28
朋友讀香港大學,有時去搵佢食晏晝就有search過下附近有咩餐廳啱食,之後試過一次呢間野就愛上啦。後尾食過好幾次,每次水準都保持得好好,今次就帶埋另一個都係讀香港大學嘅朋友嚟食,因為佢竟然冇食過呢間野!好多街坊鄰居嚟呢到食,見到老闆不斷同人打招呼,有啲仲好自然就話砸數,感覺呢間舖面好有人情味佢嘅豆漿同埋菊花茶都話係自製,我哋都各嗌咗一杯,豆漿入面都飲到啲豆渣,兩款嘢飲都唔會太甜,幾鍾意👍🏿以前一路都嗌開馳名排骨麵,今次轉做菜膽排骨麵,多咗幾個白菜仔之餘,都仲有六舊排骨。炸排骨一啲都唔油膩,外層炸到好脆,入面嘅排骨肉都好鬆化易咬,小小韌,感覺係新鮮排骨肉而唔係雪藏貨。上海幼麵好有咬口,浸一陣都冇淋到,分量足夠一個女仔話飽。湯底比較清淡,自己會加啲辣醬落去,令個味道更加豐富價錢相宜,喺香港大學讀書嘅朋友唔怕行多兩三步,就可以食到呢間咁地道、咁平民化嘅餐廳