2021-10-14
食左三次:第一次星期六晚7點半,九成滿,但唔洗等位。仔細看了看餐牌,其實同意樂/百份百差不多。所以以下食評就同大興邨的百份百比較一下。點了三個晚餐🐱中式牛柳 $74比百份百的大碟一點,鑊氣夠,煮法調味配料類近,酸酸甜甜配蕃薯,不過牛柳更大條,更有口感。🐱XO醬西蘭花蝦球 $76蝦球有六大粒,爽口彈牙,炒得比百份百好吃,不會太濕。🐱蝦醬菜心炒牛肉 $65比百份百大碟1.5倍,很多菜心苗,嫩嫩的,而且炒得很香。蝦醬很惹味。牛肉也大塊不會很碎。有點筋位咬唔開,但整體ok!三個餐跟白飯跟熱飲,凍飲加$3,特飲加$9,雪糕特飲加$12。🐱黑糖牛乳涼粉冰$9涼粉很多而且彈牙,黑糖配紅豆很香。飲管如果粗點會方便啲!🐱黑糖牛乳紅豆冰$9紅豆很綿很多很好吃!🐱熱奶茶$0奶茶是lipton奶茶,跟百份百差唔多!環境方面,其實挺大,裝修也時尚的,不過坐得比較密,座位不算太舒適,同埋明明開張不久地面牆身餐牌等等都有些髒亂。侍應數量唔夠,場咁大都無用,未能招呼所有客人。第二次:我以前很喜歡意樂的牛扒餐,不過因為愈賣愈貴,又愈來愈唔好食,所以無點一段時間了。見到牛奶冰室有,而且比較平($98 包熱飲),就試吓,結
第一次
點了三個晚餐
🐱中式牛柳 $74
🐱XO醬西蘭花蝦球 $76
蝦球有六大粒,爽口彈牙,炒得比百份百好吃,不會太濕。
🐱蝦醬菜心炒牛肉 $65
🐱黑糖牛乳涼粉冰$9
涼粉很多而且彈牙,黑糖配紅豆很香。飲管如果粗點會方便啲!
🐱黑糖牛乳紅豆冰$9
紅豆很綿很多很好吃!
🐱熱奶茶$0
奶茶是lipton奶茶,跟百份百差唔多!
第二次:
我以前很喜歡意樂的牛扒餐,不過因為愈賣愈貴,又愈來愈唔好食,所以無點一段時間了。見到牛奶冰室有,而且比較平($98 包熱飲),就試吓,結果相當失望。
蘑菇湯同意樂的差不多。牛扒卻比意樂差。係一般茶記很淋較假的那種牛柳,無咩牛味,或牛扒口感。而且偏細塊。好像跟隔離枱正好點了的和味啖啖肉(雞扒+煙肉+蛋+牛扒)的大細差不多,後者肉更多之餘仲要平$10。可以說是CP值極低。
另外試左枝竹牛腩蘿蔔煲$72+凍檸茶$3。
份量算多,調味也正常,可惜牛肉、蘿蔔都炆得唔夠耐,唔入味之餘,牛肉偏硬,蘿蔔很爽脆,只有枝竹夠淋同入味。
值得讚係凍檸茶好大杯!但見到外賣杯就好細,一半都無。
第三次諗住encore小菜,點了中式牛柳和菜心牛肉,水準無第一次咁好,份量少了,而且overcooked....
可能唔會去第四次。