2011-01-17 14 瀏覽
***短評(安照豚王張點心紙去評)︰味道濃度︰揀「普通」,基本上冇揀錯,但始終要再與其他選擇配合先知。香味油份量︰揀「普通」,但已覺很多油,未知係湯底的油定係佢所指嘅香味油,揀「少」會較合適。蒜蓉份量︰揀「普通」,基本上唔多覺有蒜香,不過枱面係有生蒜比大家加,如想唔蒜/勁蒜,後加會安全啲。叉燒︰揀「要」。蔥︰揀「要」。秘製味噌︰揀「普通」,佢有幾秘製我真係食唔出,因為揀普通都唔係好FEEL倒味噌嘅味道。麵的軟硬度︰揀「普通」,佢係用類似壽桃牌嘅拉麵,屬幼身,揀「硬」會好啲。***總評︰十點半去到,前面已經有約十幾人,但總算食倒頭輪,唔係就要再等多十五至二十分鐘。排緊期間,人龍已經增至四十幾五十人。拉麵製作時間約十分鐘,湯的熱度未算爆錶,唔駛吹都可以入口,但原來「豚王味」都係辣辣地,比佢陰咗。所謂秘製味噌唔係好FEEL倒,可能真係秘密製作到我都FEEL唔倒。同時湯底重油脂,怕油者可能會卻步。叉燒雖然腍但唔夠肥及香,亦因為太腍而有少少霉嘅感覺。黑木耳又係腍,又係比佢陰咗。麵底揀咗「普通硬度」,但感覺太軟,不敢想像揀「超軟」會係點。如果唔駛掛餐死,行入去就食,都仲食得過,但如果要排到「I d
***
短評(安照豚王張點心紙去評)︰
叉燒︰揀「要」。
蔥︰揀「要」。
***
總評︰
如果唔駛掛餐死,行入去就食,都仲食得過,但如果要排到「I don't wanna say」,咁就真係多謝晒喇。
2011-01-17
30 分鐘 (堂食)