2010-06-12
果然人有多大膽,地有多大產。富泰家夠膽$40賣一客營多撈面,香港人就夠膽拎$40去試。男朋友睇左呢度幾多笑面食評所以去試下,而家諗返,果D人應該從來未試過營多撈面。入到去睇餐牌,豆漿大王D撈丁我都嫌貴,比一丁cheap的撈面唔好要我試喇。飯好似穩陣D,醒起openrice話出名士多啤利牛肋骨就點左,男朋友就叫"招牌撈面",ok,到時搶他的試試食味。等野食時見到廚房棚上一箱箱的,不就是營多撈面嗎.......!?好,上菜,中間待應的唔醒目就省略啦。一聞到我男友撈面浸味.....係營多。食落口,還不及我在家中煮的彈牙!! 有理由相信佢地煮既唔係香港版營多,而係響天后賣$8/5包,零售價一蚊包都唔洗既水貨版營多!!!! 佢照落返營多D調味,講真佢地重新較過個汁都無咁嬲! 佢個面成本少人地咁少,但司華力腸都係俾得1/4條,好孤寒呀呀呀呀!!!!!!到我個士多啤利牛肋骨。點解唔係一整塊而係一粒粒的!? 骨頭在那? 而且形狀也很頹,不是丁方型的(可參考其他食評的照片)。食落口,D筋又un又多到爆,食下肚的有1/3,吐出來的不能吃的有2/3,不明白為甚麼有人以"彈牙"稱之。只係用D肉頭肉尾加鬆肉粉扮
到我個士多啤利牛肋骨。點解唔係一整塊而係一粒粒的!? 骨頭在那? 而且形狀也很頹,不是丁方型的(可參考其他食評的照片)。食落口,D筋又un又多到爆,食下肚的有1/3,吐出來的不能吃的有2/3,不明白為甚麼有人以"彈牙"稱之。只係用D肉頭肉尾加鬆肉粉扮牛肋骨罷了(根本扮唔到!)。士多啤梨醬是另外點的。
因為我好嬲,所以我要將最後既怨氣發洩落埋碗飯度。紅米飯,oh sorry,對我黎講無新意,因為我屋企都煲開紅米白米2溝飯,氣味同食味咪又同普通飯一樣! 講真佢多幾種米會有誠意D囉。