最近發現一間新開嘅港式火鍋店「米走雞」,今晚就喺太子同男朋友黎試下!一入到去,整個環境好有港式火鍋店嘅感覺,彷如置身紅磡街頭嘅熱鬧氣氛!🤩🇭🇰🎉 店內席位面向開放式廚房,見到師傅熟練咁操作,令人更加期待!首先就係「杞子花膠膠原鍋」引起我哋嘅注意,湯底充滿鮮甜嘅味道,再配上一些杞子,味道豐富又健康😝。下一道菜「竹笙墨魚滑」先經過師傅巧手製成,香脆嘅竹笙配上滑溜溜嘅墨鱼,口感豐富又新鮮,點止推薦,係必點啊!💞之後,香嫩嘅「蝦丸」登場,さっと一炸,內裡嘅蝦漿爆出味道,每一口都好新鮮,好過癮! 🔥🍤👏尾聲,就嚟個「青花椒牛舌」,加料得其所,牛舌香嫩無比,青花椒更係為味道添上香辣感覺,好過癮!

2024-08-02