2024-09-14 103 瀏覽
今日去尖沙咀星光行誠品買嘢,入到店內遠遠聞到一陣陣麵包的香氣,作為包包控,跟住味道走就對了,遠遠就見到一間環境型格的麵包店,名字叫「Bon Appétit Bakery」,香味原來是來自佢哋最新推出嘅即焗「千層貝殼撻」,這裏仲有座位可以堂食,而且仲有手工飲品配合,即時要喺度食返個下午茶🫶🥧千層貝殼撻 $ 18即叫即焗,酥皮層次分明,口感超級酥脆,滿滿牛油香、店家仲特別混合不同類型的蛋,做成的蛋漿更香滑香濃,蛋漿面層帶一點焦香內裏香滑無比,我完全冇力抵抗,連食咗兩個,仲配合埋佢哋嘅手沖飲品,滿滿咖啡香的香芒冷萃咖啡,非常滿足的下午茶見到咁多種類嘅麵包,我點會就咁罷休,當然又買咗唔同口味返去做早餐或者下午茶,最後見到佢哋嘅包裝,麵包店當中我見過設計最靚,所以就算買麵包送俾人都非常大方得體🫶🥨鹼水麵包一般麵包店少有的鹼水麵包,麵團無添加糖,不用發酵,浸泡鹼水後,焗出嚟嘅麵包就是鹹香鹹香,而且口感煙靭有嚼勁,重點就係冇咁肥添,我喜歡🤣開心果奶酥鹼水棒 $ 33奶酥鹼水棒 $30🥯貝果貝果使用優質的日本麵粉,口感煙靭有咬勁,而且相當有份量,味道唔太甜,其中一款伯爵茶奶酥貝果,以蘋果造型設計,靚絕

🥧千層貝殼撻 $ 18

🥨鹼水麵包
開心果奶酥鹼水棒 $ 33
奶酥鹼水棒 $30

🥯貝果
貝果使用優質的日本麵粉,口感煙靭有咬勁,而且相當有份量,味道唔太甜,其中一款伯爵茶奶酥貝果,以蘋果造型設計,靚絕住全場,怎能忍手
▪️日本南瓜貝果 $ 30
▪️伯爵茶奶酥貝果 $ 38

🧄爆漿蒜蓉芝士包 $ 36
這款人氣大熱的麵包,去到邊度見到我都會買,喜歡焗完之後熱辣辣,外層帶一點微脆,麵包軟熟,包住滿滿的牛油、蒜蓉和忌廉芝士,真係超級好食

🔔天使之鈴 Canele
外層充滿焦糖香,表面酥脆,內裏濕潤綿密,口感找對了,配合兩款大熱的味道,美味😋
▪️小山園抹茶可麗路 $ 28
▪️雲呢拿可麗露 $ 28

食麵包都要配飲品,這裏更推出每天新鮮人手沖製的手工飲品,有四款選擇,味道天然唔太甜好健康,更加推出小支裝,可以試吓喜歡什麼口味,再買支大嘅,包裝用玻璃樽設計,美輪美奐,我仲即場飲咗佢哋嘅香芒冷萃咖啡,超濃嘅咖啡香帶點芒果香氣,好飲👍

▪️手工茶飲(大支裝)$ 68(小支裝) $ 12

🥖麵包儲存方法
室溫保存3天| 冰箱0-4°C 保存5天

↪️加熱方法~先解涷至常溫狀態
預熱焗爐185°C上下火表面噴水加熱3-4分鐘
氣炸鍋185°C表面噴水加熱3-4分鐘(口感較脆)
微波燻900w表面噴水加熱1分鐘

• 奶酥鹼水棒