2016-04-02 934 瀏覽
記得有一段時間小妹個個星期都會食韓國野,但過咗個段日子後就好耐都無食嚕。最近有中同約我食飯,竟然想食韓國野!咁就由佢話事啦。中同帶咗我嚟呢個三清洞摩西,原來呢間係新開嘅分店!場入面有好多oppa呀,講哂韓文,唔講真係以為自己去咗韓國!原來老闆都係韓國人,個日仲見到佢親自落鋪呀。呢到落單有啲特別,要叫人頭數目嘅部隊鍋。有海鮮,芝士,烤肉,部隊同雜菜五個味選擇,我同朋友兩個人就叫咗芝士同海鮮。另外仲有配料同粉麵類可以加的,我地要咗拉麵麵同埋韓式粉絲。另外仲加咗雞蛋同餃子,千奇唔好睇小兩個女仔嘅食量!xd部隊鍋會先加上所有我地選好嘅配料,煮好一大鍋上枱,等我地可以一路熱住食。紅紅嘅一鍋,可能要就番香港人嘅口味,我覺得唔算太辣,仲帶點甜味。海鮮鍋有青口同魷魚,吸咗湯底嘅味道,而且帶小許彈牙。芝士則鋪咗係鍋上,上枱時仲未溶咖!我地望住啲芝士慢慢溶落鍋中,夾野食時芝士不斷拉線,真係心心眼哂即刻!無計啦,小妹係個芝士怪麻! 鍋中基本配料有魚糕,年糕同一啲菜。魚糕有啲似扁身嘅魚片,淋淋地吸咗辣嘅味道,好入味。年糕都好正,口感煙煙韌韌,唔會好硬,同芝士一齊食最適合不過。食拉麵同韓式粉絲都係部隊鍋嘅精髓呢
最近有中同約我食飯,竟然想食韓國野!咁就由佢話事啦。
中同帶咗我嚟呢個三清洞摩西,原來呢間係新開嘅分店!
原來老闆都係韓國人,個日仲見到佢親自落鋪呀。
呢到落單有啲特別,要叫人頭數目嘅部隊鍋。
另外仲有配料同粉麵類可以加的,我地要咗拉麵麵同埋韓式粉絲。
另外仲加咗雞蛋同餃子,千奇唔好睇小兩個女仔嘅食量!xd
海鮮鍋有青口同魷魚,吸咗湯底嘅味道,而且帶小許彈牙。
芝士則鋪咗係鍋上,上枱時仲未溶咖!
鍋中基本配料有魚糕,年糕同一啲菜。

食拉麵同韓式粉絲都係部隊鍋嘅精髓呢!
麵煮咗一段時間後吸收哂湯嘅味道,加上半溶嘅芝士,融合咗係麵之間。
個人中意將麵同粉絲一齊食,因為有兩種口感同時係口中,好特別。
最後唔小得嘅當然仲有芝士炒飯。係韓國係會將鍋中餘下嘅小小配料同湯用嚟炒,呢到就係整好咗送上枱。等喂食仔仲以為有oppa係面前炒飯):
不過唔緊要,好食就咩都得!飯中有好多芝士同紫菜,其實呢個係一個濕炒飯,食落5係中菜個種乾身有火喉,但口感濕濕地有啲辣同芝士味又幾好食嘅。

韓風真係唔會斷,個日我地早早去到,食到中段時全場都爆滿了呢!

2016-03-28