2018-10-26 550 瀏覽
以前細個媽咪成日買砵仔糕比我食,自此我就愛上咗砵仔糕!!大個之後,每次經過有得賣缽仔糕嘅地方,我都會買一件來食!!咁啱今次嚟到深水埗,同行朋友話我知,呢度有一間好出名賣中式糕點嘅舖頭,叫我點都嚟試一試,於是我們行過幾條橫街尋找砵仔糕!!原來呢間鋪頭係一間士多!!因為當日我們晚上先到,所以好多糕點已經賣曬,淨低少少嘅缽仔糕同芝麻糕,我都照各買一件,朋友話我知如果早d嚟的話,仲有好多糕點買,例如白糖糕,鬆糕,紅豆糕,馬蹄糕等等!!<砵仔糕> 紅豆超多,面同底都佈滿咗紅豆,每啖都食到好多粒,煙韌彈牙,一d都唔甜,真係超好食!!<芝麻糕> 望真d原來有九層,我將每一層都撕開嚟食,每層都有唔同嘅煙靭口感,鬆軟彈牙,有濃郁嘅芝麻味,真係好正!!下次我要早少少過嚟買,我想試埋其他款式嘅糕點,我相信都一定會好好味!!

外賣自取
宵夜