2023-05-08
捌壹壹 811 Sichuan Cuisine 📍旺角奶路臣街33號地下F號舖呢日同好耐無見嘅日文buddy食飯,因為實在太耐無catch up,所以都想約佢去一個可以坐得耐啲、又方便我哋一個新界一個港島人嘅地方,於是就揀咗喺中心點旺角呢度食川菜。呢度有好多款辣料理選擇,buddy算係食得辣,而我呢就係明知自己唔係好食得,但又好想食吓過吓口人,所以呢度就好適合我哋喇,因為佢大部份嘅菜式都可以自選辣度,非常人性化! 💰$238必食冷鍋酸菜魚 🐟嚟到食川菜嘅專門店當然要叫返個酸菜魚嚟食過下口癮啦,不過因為我唔食得太辣,咁大鍋魚如果辣到我食唔到就要佢一個人食晒,所以都係叫返個走辣嘅穩陣。原來冷鍋即係唔係用電磁爐熱住上檯嘅鍋,個鍋都係熱辣辣嘅,咁樣先唔怕一邊食一邊煮,煮到啲魚肉爛晒。雖然係無辣,但都見到個裏面有青辣椒,食到微微地嘅辣味,係我接受得到嘅程度。湯底酸酸地,非常開胃。魚肉片非常多,每片都好大塊,而且食晒咁多塊都無骨,仲要非常滑溜,一啲魚腥味都無,唔鍾意食魚嘅朋友都可以大膽嘗試一下。我最鍾意嘅就係佢有好多配菜,尤其是裏面粗粗地嘅寬粉,佢比一般嘅紅薯粉口感再煙韌啲,掛埋啲湯一齊食,唔使叫
📍旺角奶路臣街33號地下F號舖
💰$238
必食冷鍋酸菜魚 🐟
我最鍾意嘅就係佢有好多配菜,尤其是裏面粗粗地嘅寬粉,佢比一般嘅紅薯粉口感再煙韌啲,掛埋啲湯一齊食,唔使叫個主食都可以好飽肚。另外仲有芽菜、金菇、酸菜、鮮花瓣同埋萵筍,真係好抵食!
💰$58
麻辣豬耳 🐖
第二款人氣推介嘅就係呢款麻辣豬耳,辣度揀咗bb辣,食落好重麻香味,唔食得太辣嘅我都接受得到。佢一碟例牌都份量都好多,豬耳軟硬適中,亦唔會切後過厚或過幼,仲有青瓜絲同花生粒添,難怪咁受歡迎!
💰$58
黃金芝士豆腐 🧀
呢款黃金芝士豆腐其實同打邊爐食嗰種魚豆腐好似,食過咁多次都無諗過可以拎去炸,而且佢裏面有好多芝士餡,雖然同預期嘅炸豆腐有出入,但都幾啱我哋口味。
💰$16
烏龍茶 ☕️
食辣嘢凍冰冰嘅嘢飲就最解渴解辣,我同朋友都揀咗烏龍茶,清清哋又解膩。