2022-09-22 109 瀏覽
Pici一向因其出色每日新鮮自家製意粉而出名最近仲喺銅鑼灣開埋新分店 Pici嘅蹤跡真係越來越多😂今次嚟就係想試吓佢地新嘅tasting menu😜餐廳格局為半開放式 一邊高枱係會坐埋出去昏暗氛予人感覺好Chill 如置身異國😌😌🍽Tasting Menu HKD$290/位🍽👉🏻包含2 starters, 3 pastas and 2 desserts上前菜之前我們會先收到一包以紙袋盛載嘅法包片 可以輕輕點上意大利黑醋橄欖油一齊食 就可以品嘗到橄欖油香味同黑醋嘅酸味 ⭐️⭐️Octopus Salad🐙八爪魚沙律 ⭐️⭐️八爪魚切成一片片 口感可以再彈牙爽口啲 今次煮得過於軟腍😛 口感不太似八爪魚 但沙律嘅醬汁味道不錯 加入了檸檬奧勒岡汁 故令火箭菜 橄欖粒 薯仔同蕃茄仔都酸酸甜甜的 味道微酸幾開胃😝味道:🌕🌕🌕🌘🌑⭐️⭐️Mediterranean Salad🥗地中海沙律⭐️⭐️呢個 Mediterranean Salad食落好fresh 沙律菜混合蘋果片🍎芝士碎🧀 合桃粒 帶少少咸香又有咬口蘋果片亦好清甜juicy 係健康又好味嘅前菜之選😉 味道:🌕🌕🌕🌗🌑⭐️⭐️Double Ravioli

Pici一向因其出色每日新鮮自家製意粉而出名

味道:🌕🌕🌕🌘🌑

沙律菜混合蘋果片🍎芝士碎🧀 合桃粒 帶少少咸香又有咬口
蘋果片亦好清甜juicy 係健康又好味嘅前菜之選😉

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

⭐️⭐️Double Ravioli Pumpkin & Ricotta🎃南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁 ⭐️⭐️
<新店獨家菜式>

呢款意式雲吞凡特別之處係雙口袋嘅包法🤩以薄薄嘅雲吞外皮包住Ricotta cheese
另一半就包住南瓜蓉
Ricotta cheese 細緻柔順 芝士味道比想像中濃烈 南瓜餡幾香甜😌
再灑上少許香脆嘅辣肉腸粒同淋上辣肉腸牛油汁 但其實並不辣的😂 不過個人prefer少啲牛油汁 食到尾有點油膩😛

味道:🌕🌕🌕🌖🌑

⭐️⭐️Farfalle Prawns & Pesto🦐大蝦青草醬煲呔麵 ⭐️⭐️

第一次食煲呔造型嘅意粉 好得意 係只限銅鑼灣分店先有嘅獨家菜式😎
煲呔粉拌上自家製嘅香草薄荷羅勒青醬 醬汁掛滿意粉 軟硬適中 但略嫌整體味道較淡
大蝦爽口同蕃茄粒夠晒味🤓

味道:🌕🌕🌕🌑🌑

⭐️⭐️Tagliolini Truffle🍝鮮刨黑松露細扁麵 ⭐️⭐️

滿滿新鮮即刨黑松露片灑落在意粉上 賣相好吸睛 亦増加了味道層次
白松露醬煮得濃稠 意粉掛著滿滿醬汁 松露同忌廉既混合食落輕盈 松露香味可以透過醬汁散發出來

味道:🌕🌕🌕🌕🌖

⭐️⭐️Tiramisu☕️提拉米蘇 ⭐️⭐️

到訪 Pici必點嘅 Tiramisu🤩
Mascarpone Cheese與手指餅層層相疊在玻璃甜品杯中 表面灑上咖啡粉😆
Mascarpone Cheese呈淡黃色 相信有加入經過巴斯特消毒的雞蛋 質感非常幼滑creamy 手指餅則柔軟濕潤 散發咖啡香氣☕️不過個人覺得酒味可以再重多少少🥃

味道:🌕🌕🌕🌕🌑

⭐️⭐️Panne cotta🍮意式奶凍 ⭐️⭐️

奶凍質地細膩 口感好柔軟順滑 奶味頗香濃😋
與紅莓醬一起吃 酸酸甜甜的 不過略嫌紅莓醬甜咗少少

味道:🌕🌕🌕🌕🌑

⭐️⭐️Italian Passion🍋HKD$65 ⭐️⭐️

以熱情果 檸檬 羅勒調製成的梳打特飲 味道酸甜清新 幾好飲😆
而且份量都幾大杯🤓
味道:🌕🌕🌕🌖🌑

⭐️⭐️Raspberry& Peach Soda HKD$65⭐️⭐️

以覆盆子 薑汁汽水 檸檬🍋 蜜桃🍒調製成的梳打特飲 覆盆子既酸味較突出
而且可能因為有加薑汁汽水 所以呢杯嘅氣泡多好多 好爽🥳

味道:🌕🌕🌕🌑🌑