2016-07-01 2009 瀏覽
泰國菜中我比較鍾意食菠蘿海鮮炒飯 所以我經常性都習慣叫一拆菠蘿海鮮炒飯 今次一上枱令我覺得好驚訝因為個菠蘿真係好大個都 鋪滿曬配菜 好足料一筆落去即刻滿瀉 份量可以供兩個人至三個人食 例牌菠蘿海鮮炒飯入面當然唔少得主角菠蘿 呢次波爐味道唔酸偏甜好有菠蘿肉汁嘅香味 菠蘿忌肉汁滲透入炒飯嘅飯底所以就算淨食炒飯都食得出菠蘿嘅鮮甜香味更上海鮮嘅配菜有魷魚蝦等等全部帶出鮮甜口感又唔會太韌唔會太老嫩滑度剛好 再加上游肉鬆腰果等配菜肉鬆入口鬆化 唔似隔夜肉鬆弛新鮮肉鬆唔會太鹹腰果食落好清脆好香 完全冇受炒飯嘅熱力影響 大家配合起上來相得益彰 完全係完美嘅配合另外我仲叫咗一碟 泰式炒通菜 泰式炒通菜雖然平平無奇 但係我好欣賞 佢嘅秘製醬料有少少唔同 唔會太辣 未食已經聞到陣陣嘅鑊氣香味食落唔會太鹹唔會太甜濃度剛好 通菜食落去有爽脆口感 又唔會太油 太肥膩 配合喜 菠蘿海鮮炒飯完全係一個人食泰國菜嘅必然之選
菠蘿海鮮炒飯
泰式炒通菜