2020-04-01
一直人氣高企的銅鑼灣這間Mamaday是潮人嘅集中地!裝修有格調,而且玩味十足!牆上面嘅句子教你慢慢回味!而且呢間係良心小店,當然要多多幫襯大力支持啦!今日在銅鑼灣一個人搵個late lunch食,上到去呢間樓上文青餐廳,剛剛好我被安排坐窗門嘅位置,外面嘅光線照到入來嘅感覺很舒服,靜靜地聽住音樂享受我嘅午餐!佢個「lunch set 喂飽你」都算抵食,除咗主食之外加錢可以另加飲品、甜品、湯或沙律等等,悉隨尊便!我就叫咗「避風塘style肥牛蛋包飯」($108)加個「提拉米蘇聽過未」($50)📍避風塘style肥牛蛋包飯呢個飯淨係賣相已經非常吸引!一上枱見到好似座山一般高的肥牛,上面充滿醬汁,與及脆卜卜的炸蒜片!這就是避風塘style肥牛! 非常之惹味!牛肉下面嘅蛋包飯,整個碟好似比蛋鋪滿的,這個蛋包飯質素之高,是在於那個煎蛋非常之嫩滑,好似半生熟狀態,與醬汁混埋飯一齊食, 十分美味,配搭得非常好!我給這個蛋包飯很高的分數啊!📍提拉米蘇聽過未這個Tiramisu咖啡非常吸睛!最適合要來打卡用!成杯咖啡就好似Tiramisu甜品一樣!上面還有一片薄荷葉襯托著,好似一盆植物似的!飲落去又唔會
📍避風塘style肥牛蛋包飯
📍提拉米蘇聽過未
這個Tiramisu咖啡非常吸睛!最適合要來打卡用!成杯咖啡就好似Tiramisu甜品一樣!上面還有一片薄荷葉襯托著,好似一盆植物似的!飲落去又唔會太甜,個咖啡底不錯,上面的咖啡奶泡有點像芝士奶蓋,感覺同味道都好match!呢個咖啡有質素而且有玩味,我很喜歡呢!
在這休閒嘅下午能夠在這個玩味餐廳食個lunch set真是一大享受,呢間樓上餐廳果然水準不俗,唔怪得知經常在受歡迎餐廳的頭幾個位呢!佢有好多食物都非常之有特色,下次一定約埋其他朋友再來,可以試試多些菜式呢!