身邊朋友經常去深圳食烤魚,探魚、二太都食過哂,反而未試過元朗好出名既"烤魚工房"。每次經過元朗都會見到鋪頭外大排長龍,walk-in未必有位。所以我今次就醒,book定星期六既5點半,早d入座就唔怕多人。果然,6點半後開始坐滿哂,要係門口排隊啦~但門口設有水果客供客人邊等邊解渴,酸酸甜甜好飲!餐廳姐姐安排我地四人坐6人長枱,為免爭食,我地叫左兩條魚- 菌香豆豉味海鱸魚$268&蒜香酸菜味桂花魚$338。兩個口味都聲稱唔辣,但我地發現菌香豆豉味個湯底係橙紅色,開頭少少辣,後其會越煮越辣。餐廳姐姐好貼心,得悉我唔食得辣,幫我地加左清湯溝淡辣度。豆豉味雖然唔重,但湯底既菇非常多,吸哂湯,朋友掃清光啊!海鱸魚魚肉較實,冇骨,易入味。蒜香酸菜味就較清淡,湯底偏奶黃色,鋪上大量酸菜&炸蒜,可惜酸菜味唔突出,只嘗到咸咸地,後來得知可以叫餐廳姐姐另外酸菜呢,下次一定會主動提出。桂花魚ok大條,約1.6斤,魚肉細膩軟滑,亦係冇細骨,大人小朋友都岩食。食完魚我地冇打邊爐,反而叫左好多小食,如烤羊架、烤肥牛金針菇、烤雞中翼、烤茄子等…全部都落大量孜然粉,岩哂重口味既我!好有重慶bbq feel~我最鐘意既係

我最鐘意既係蒜蓉燒扇貝!帶子新鮮,肉質彈牙,而且超肥美,上面滿布粉絲及蒜蓉,又香又入味。

野飲方面我地叫左百香果水果茶 - 大杯足料,酸酸甜甜好生津解渴。

荔枝特飲 - 好靚,用蝶豆花沖出黎,紫紫地色,飲落係荔枝梳打。

芒果至尊 - 我冇試到,但朋友話好飲,芒果夠甜!