2024-10-18
香港有唔少專賣生煎包嘅餐廳, 喺荃灣街市街附近, 就有一間比較新嘅生煎包專門店-劉興記! 餐廳位置好方便, 鄰近地鐵站, 食呢一間性價比高嘅餐廳係唔錯嘅選擇! 劉興記店舖細細, 座位唔係好多, 但環境好家庭式,好親切。 店員嘅禮貌好好, 隨即遞上豆漿,好驚喜! 豆漿唔係太甜, 好順滑。 餐牌嘅選擇都好多, 主要有生煎包同其他上海菜, 呢度嘅生煎包係即叫即煎,仲有唔爆汁可以免費換😄 我哋就叫咗幾樣: 1) 蟹黃生煎包- 蟹王味道突出, 打開個皮即刻爆汁, 整到地下污糟咗🤭 2) 招牌生煎包- 非常香口, 又係爆曬汁, 餡料亦非常多 3) 麻醬手撕雞粉皮- 麻醬味道好香, 份量好多, 一絲絲雞肉好惹味 4) 雞絲酸辣湯- 湯底濃厚, 酸度十足, 兩個人飲啱啱好 總括來說, 呢間餐廳好有人情味,家庭味道, 份量好足, 食物質素亦都好好,價錢又唔貴, 值得推介!
2) 招牌生煎包- 非常香口, 又係爆曬汁, 餡料亦非常多
4) 雞絲酸辣湯- 湯底濃厚, 酸度十足, 兩個人飲啱啱好