2024-03-09
我唸中意吃酸菜魚的朋友一定聽過太二😄現在不用去深圳,在香港都可以吃到!仲有幾間分店選擇,還可以網上連結訂座,免排隊輕鬆入座。餐廳整體感覺好熱鬧,一入座全場職員都會一起大叫”吃魚拯救世界”🤣餐廳環境設計方面有很多自己創作的標點,卡通插畫。食魚前還可以求籤。不小心倒左了好多出來,全部都係吉,運氣好好😂餐廳好細心,自助形式供應免費的陳皮洛神花泡茶,酸酸甜甜很解膩👍🏻老壇子酸菜魚1-2人份$258酸菜魚上枱時,職員又會大叫"酸菜比魚好食"😆好大盤,海鱸魚片無骨,新鮮嫩滑,份量都好多。湯底不能選擇酸辣度,全部都是同一款口味,酸麻辣配合得剛剛好,不吃辣的朋友會覺得有小小辣,不過都可以接受。酸菜係餐廳名物,真的根魚一樣好食!酸香爽脆,做得很出色👍🏻加了金菇$20和脆豆腐$20,脆豆腐質地很過癮,爽口彈牙,不錯。个个中意食雞翼$68炸得香脆可口,雞翼腌過,幾惹味。配了蜜糖芥末醬,幾特別。藤椒撈汁海鮮雞$68冰涼前菜,藤椒汁是另上,海鮮有蟶子和蝦,另外有青瓜,雞絲,全部捞在一起又麻又辣。西瓜椰椰冰粉$22食完重口味的野一定要食個冰粉😋有椰子脆片,西瓜,小丸子,冰粉都有兩種,原味和椰子味。食完透心涼又解膩
老壇子酸菜魚1-2人份$258
个个中意食雞翼$68
炸得香脆可口,雞翼腌過,幾惹味。配了蜜糖芥末醬,幾特別。
藤椒撈汁海鮮雞$68
西瓜椰椰冰粉$22
食完重口味的野一定要食個冰粉😋有椰子脆片,西瓜,小丸子,冰粉都有兩種,原味和椰子味。食完透心涼又解膩👍🏻
總括來說,太二酸菜魚好吃,餐廳配套方面都做得很好,職員個個都好像很有活力,好有元氣的一間餐廳😍🫶🏻