2017-06-24
自己其實都幾鐘意食、周圍食酸辣粉,尤其嗰輪食開辣野,特別有條癮。但講真又好少食呢間傷心酸辣粉,N年前食過迷你火鍋添,加上次次lunch都好多人,收工時間又係,懶等位。週二收工,的起心肝過左黎食晚飯,7點半鐘已經差唔多客滿,好在有last一張枱!餐廳位置都幾多,枱與枱間都幾密麻,相對上張枱都算大(畢竟佢地有啲水煮套餐都幾佔位置)餐牌選擇厚來已經多左咁多,除左唔同配料嘅酸辣粉,仲有多款小食、涼拌、雞煲、烤魚等,定價合理。晚市套餐包括酸辣粉、小食、甜品,加錢可配飲品;另外見隔離枱食緊2人水煮餐,人均百零蚊,幾抵食所有小食、麵食都可以選擇 BB辣/小/中/大辣,自由度高。手撕雞冷麵 (小辣) 送 可樂 $53冷麵份量頗多,手撕雞給得大方,加有花生、蔥粒等,價錢唔貴,感覺都幾足料男朋友揀左小辣,佢唔係食得辣嘅人,就話都幾辣,所以我下次會提佢點BB辣算。麵質軟硬適中,食落都幾爽口,不過真係幾多,都食唔哂。醬汁唔會好多,所以食到底會有少少乾身。手撕雞中規中矩,未至於滑溜,但都唔會鞋口。花生加分,幾香口惹味加大碼口水雞 酸辣粉 (中辣) $72(加$5凍檸茶)呢個口水雞酸辣粉抵食呀,份量好多。口水雞揀
所有小食、麵食都可以選擇 BB辣/小/中/大辣,自由度高。
手撕雞冷麵 (小辣) 送 可樂 $53
加大碼口水雞 酸辣粉 (中辣) $72(加$5凍檸茶)
呢個口水雞酸辣粉抵食呀,份量好多。
口水雞揀左中辣,個人認為辣度適中,男朋友就食唔到喇,哈哈。
好好彩,得到雞脾位呢,雞肉食落滑嫩,肉多骨少,帶少少麻,以辣為主,好惹味
酸辣粉料都多,花生、肉碎、酸菜、蔥粒等,而且味道都幾正宗。薯粉煙韌十足,而且唔會太硬(太硬我會un胃,哈哈)
揀左中辣,都幾刺激
另外點左幾款小食,佢地嘅小食都幾出色架,好接近喺國內食到嘅川菜口味 (笑)
干扁四季豆 $50 (BB辣)
四季豆好食喔,好似喺大排檔食到嘅小菜咁,夠鍋氣。
價錢就唔平,但份量適中,而且炒得乾身,麻香少辣
喺香港食過好多干扁四季豆都好鬼難食,試過有啲餐廳炒到濕笠笠,仲加肉燥,完全唔係嗰回事。
熗炒土豆絲 $50 (BB辣)
都係夠鍋氣之選,熱辣辣,土豆絲份量好多,香口。因為土豆絲冇四季豆咁容易入味,可以揀小辣以上。
黃金芝士豆腐 $34/6件
平時自己屋企打邊爐,我都好鐘意食呢款芝士豆腐,好好食呢!
煎得軟熟,見到金黃色,外皮微脆,咬開有芝士流出,好彈牙
麻香雞翼 $36/4隻
雞翼配上泰式醬,size較細隻,性價比唔高,炸得比較乾身,而且冇乜味道,主要靠泰式醬調味。
呢款會熱氣啲。
整體黎講,傷心酸辣粉嘅口味都幾適合我地,重口味得黎唔會好鹹
不過好衰架,其實我個肚仔唔係好受得辣 (?),次次食完好辣嘅野都會肚痛,真係衰為食,又要痛又要食。
雖然人流多,但店員都幾有禮,收拾野都好快手,8:30pm後開始會少人啲。
餐牌: