2022-07-27 97 瀏覽
Happy Friday! 同男友拍拖拖去海港城行街街不過突然佢有事做, 我比他早到咗, 所以揀選餐廳就交給我行了一圈, 日落都睇埋, 他還需點時間才到看到人龍店心想食物質數一定無衰! 於是便排住等他門外看似是西式餐廳, 細看openrice後, 原來是韓式美食喔, 排!店內容客量不算太多, 若果真的等不了, 可選外賣餐廳對外的Open area可作用餐, 坐位都乾淨和寬闊邊排隊邊諗定食咩, 哈哈, 因為星期5, everywhere都是人, 幾乎好多餐廳都要等位男友8點鬆才到, 等多一兩張檯剛好到我們入座前, 職員已表明用餐時間是90分鐘, 又所以, 等候嘅時間都唔會太離譜無限期的坐低後, 先給我們一份餐前小食, 唔係傳統的餐前泡菜, 而是紅菜頭沙律, 酸甜開胃由於太餓有好多野都想食, 都點了好幾款來試韓式豬手(半份) $158滿滿膠原的豬皮, 連同韓國人喜歡的吃法, 2款不同的蔬菜葉, 泡菜, 生蒜片, 青辣椒片和韓式辣醬,第一份上碟已覺得很豐富豬手的豬手唔會炆到淋哂, 仲有煙糯軟韌的口感, 而肉是實中帶軟用生菜泡菜等配料包住一齊吃, 減少齋食豬手的油膩感看到差不多每檯都點的炸雞,
Happy Friday! 同男友拍拖拖去海港城行街街
不過突然佢有事做, 我比他早到咗, 所以揀選餐廳就交給我
行了一圈, 日落都睇埋, 他還需點時間才到
看到人龍店心想食物質數一定無衰! 於是便排住等他
店內容客量不算太多, 若果真的等不了, 可選外賣
餐廳對外的Open area可作用餐, 坐位都乾淨和寬闊
男友8點鬆才到, 等多一兩張檯剛好到我們
由於太餓有好多野都想食, 都點了好幾款來試
韓式豬手(半份) $158
第一份上碟已覺得很豐富
韓式豬手(半份)
用生菜泡菜等配料包住一齊吃, 減少齋食豬手的油膩感
看到差不多每檯都點的炸雞, 相信是signature食品
甜辣果仁無骨炸雞(半份) $108
可能怕甜的人會覺得這個甜辣醬會甜了點, 但我就喜歡醬汁包住成件炸雞, 每啖都食到有汁
炸雞的表皮仍是脆, 但雞肉沒有炸得過火, 沒有柴皮感, 是嫩肉來的
面頭仲灑上點香口的果仁碎和芝麻, 仲有點炸年榚及薯條, 很抵吃呢~
甜辣果仁無骨炸雞(半份)
飲品又是用來打卡必點的, 眼看又是差不過檯檯有杯真橙用蓋子的飲品, 很可愛
原來是
濟州柑橘乳酪 (右) $68 ;
另一杯是有漸變效果的
濟州柑橘乳酪梳打 (左) $48
前者較飽肚, 是柑橘味的乳酪飲, 入面仲有果肉添
而後者就非常適合最近超熱嘅天氣, 冰凍的梳打飲落非常清爽
濟州柑橘乳酪梳打; 濟州柑橘乳酪
每日都要吃澱粉質的男友, 要求點多一份:
蟹肉泡菜意粉 $182
蟹肉泡菜意粉
我想不到是原隻蟹上碟, 份量嚇死寶寶了~
不過辣度比我想像中辣了點, 可幸的事餐廳都很貼心, 其實一坐低就會送上清水, 職員間中仲要逐檯為食客添水, 讚
每條匾意粉都黏上泡菜帶微酸辣的醬汁, 間中也吃到有泡菜片
當中又加了很多蟹籽, 咬落脆卜卜, 幾種口感, 而且很少食到韓式炒意粉, 辣得嚟好特別!
蟹肉泡菜意粉

吃完很飽飽, 連甜品也吃不下要外帶回家
Tiramisu

甜品都是我最近喜歡的Tiramisu, 本想試士多啤梨味, 不過可能當晚入座都夜了, 所以賣哂
但意外就算呢盒Tiramisu放了一夜, 也沒改變味道, 軟棉棉及有層次
依然好吃, 男友幾乎吃了2/3盒, 嬲嬲

雖然排得耐, 但我覺得值得的, 都可以再ENCORE
2022-07-22
25 分鐘 (堂食)
韓式豬手(半份)
甜辣果仁無骨炸雞(半份)
濟州柑橘乳酪梳打; 濟州柑橘乳酪
Tiramisu