2023-03-25
呢個weekend啲天氣麻麻🌨️🌧️🌨️無得帶阿仔出去戶外park🏞️🏞️四圍跑跑跳跳,勁懶地係屋企訓完個長晏覺😴😴🛌🛌🥱🥱先施施然喺將軍澳逛下。黎緊夏天唸住同阿仔👦🏻👦🏻去沙灘泳池游下水🏝️🏖️,尚德有間廸卡儂👙🩱🩲🩳🤿就去睇下有無野啱喇。去到阿仔好開心,拖住架shopping車🛒🛍️🛒🛍️周圍走。個度又有🏀🏈⚽️🏓🏸彈床玩,又有單車踩🚲,室外又有大空地有得碌車呔🛞咁又玩咗個幾鐘⏰⏰。玩夠買夠準備返去,落一層見到呢間sukiya牛丼店,上次見到旺角間分店排晒長龍,今日咁啱經過又唔太多人,決定買個外賣返去試下先。😉😉餐廳有分兩邊,一邊係高身吧台,另一邊就平常餐檯咁。初初到仲有好多位,慢慢近六點就坐滿晒人。望下餐牌價錢真係好抵😍😍😍最basic 嘅牛丼M size只要$29‼️‼️而LL size係多飯多牛肉,都係$45~~抵抵抵,就試下呢個。另外,想試下唔同口味🍗🍗🔥🔥想食啲香口啲,就試埋個香蔥溫泉蛋燒肉丼先😍係cashier位置就擺咗唔同size嘅盒,睇落其實好似唔係相差得好多🧐🧐另外L同LL都用同一個盒,而LL除咗多飯之外,啲肉都會多咗😚😚既然係咁就一個叫M,一個叫LL。睇下究竟有幾唔同先🤓🤓等咗十至十五
等咗十至十五鐘左右,外賣已ready😍😍外邊落住雨,落樓下搭的士🚕🚕直接返屋企算喇~方便快捷😊
咁樣放埋一齊🔎🔎見到佢地嘅分別了🕵️♂️
牛丼LL $46 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
確實LL size個個牛肉係多到誇張‼️‼️用筷子揭起,叠埋嘅牛肉厚到好似一塊漢堡咁~😚😚超級啱晒我家大爺呢個食肉獸🤭🤭個牛丼飯啲飯係好似已經撈好晒啲牛肉汁,見唔到白飯嘅存在,超級讚👍🏻👍🏻👍🏻
香蔥溫泉蛋燒肉丼 M $49 👍🏻👍🏻👍🏻
跟住再食香蔥溫泉蛋燒肉丼,唔知係咪已經先入為主咗,覺得好似有啲失色😔😔或者係因為對佢有期望,expect有嘅燒肉香味好似唔夠,啲蔥🌿🌿太多好似搶咗啲味,又或者因為先食咗個濃味牛丼先,總之覺得佢有啲平淡無味。
終於知道點解咁多人排隊要食,CP值真係超高‼️‼️‼️下次再食應該會食最basic嘅牛丼,真係超抵超好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推介