2024-03-16 31 瀏覽
呢一日同朋友行開尖沙咀, 正當晚餐時份又係時候上網搵地方食好西!依一餐我同朋友都想去居酒屋食刺身, 所以揀咗系厚福街嘅鮨一日本料理食晚飯. 上到去居酒屋約七點半左右, 總算唔使等有吧檯座位坐, 我最鍾意坐吧檯, 原因係可以睇到啲師傅炮製壽司同刺身從中可以偷師揣摩一下!一打開餐牌琳郎滿目, 見到有多款壽司、刺身、手捲同季節限定佐酒小食, 當然仲有日本清酒作飲品推介...而我同朋友就揀咗特上錦繡刺身(8款, 各2切)、鮨一手捲、甲羅燒、 日本蘋果沙律、 味噌煮牛舌及下肉蟹高手捲.首先打頭盤嘅係沙律同埋刺身拼盤, 特別讚賞嘅係個刺生拼盤, 加拿大海膽、牡丹蝦、 磯燒大連鮑魚、劍魚腩、中拖羅、 真雕、日本鮮帶子同日本金錢鯛, 啲刺身大大塊好新鮮好野味, 尤其是隻牡丹蝦同我隻手掌一樣大!另外最欣賞嘅係松葉蟹嘅蟹肉蟹膏手捲, 可以用雞蛋打成蛋漿再配蟹膏搽落方包度食, 零舍滋味無窮!而我朋友就鍾意食牛舌, 佢話返畀我聽嘅口感係爽口嫩滑夠曬彈牙同新鮮.依一晚我們兩口子食飽埋單總共$1,010. 每人計返人頭費為$505.

依一餐我同朋友都想去居酒屋食刺身, 所以揀咗系厚福街嘅鮨一日本料理食晚飯. 上到去居酒屋約七點半左右, 總算唔使等有吧檯座位坐, 我最鍾意坐吧檯, 原因係可以睇到啲師傅炮製壽司刺身從中可以偷師揣摩一下!

一打開餐牌琳郎滿目, 見到有多款壽司刺身、手捲同季節限定佐酒小食, 當然仲有日本清酒作飲品推介...

2024-01-29