📍鮨一魂 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗜𝗸𝗸𝗼𝗻 (銅鑼灣) 🪞鏡粉注意!今次要介紹嘅係姜b同AK黎過既人氣omakase呀呀呀!! ❤️ 鮨一魂位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店,入面有兩個來自日本嘅米芝蓮星級大廚,一定夠哂正宗,而且佢地所有食材都由日本新鮮直送到港,質素絕對有保證!🇯🇵餐廳裝修設計充滿經典和風感覺,有傳統嘅日式趟門,仲印有日本風畫作,好有特色!今次食嘅套餐係梅,整體黎講性價比幾高!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️Ume Omakase ($1180)梅 Ume Omakase包括兩款前菜、兩款刺身、15件壽司、麵豉湯、玉子燒同埋甜品。🥰 前菜嘅海螺味道清甜,接著嘅刺身壽司都好新鮮好吸引,👍值得一讚嘅係大廚會因應食材的口味和濃度去決定用赤醋飯還是白醋飯做配搭,令壽司整體味道平衡,不會被飯蓋過刺身的鮮味。左口魚加上左青檸汁後感覺好清新,魚肉口感柔嫩。赤身賣相吸引,口感充滿彈性,加上柚子皮後更開胃。金目鯛鮮甜味十足,口感肥而不膩。池魚脂肪比例平均,色澤明麗,入口爽彈鮮甜。😍至於我最喜愛嘅拖羅當然冇令我失望,賣相光澤肥美,入口即溶,油脂豐富,超幸福!! 海膽都好鮮甜,而玉子燒好香甜軟熟,麵豉湯味道清香
📍鮨一魂 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗜𝗸𝗸𝗼𝗻 (銅鑼灣)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️Ume Omakase ($1180)
梅 Ume Omakase包括兩款前菜、兩款刺身、15件壽司、麵豉湯、玉子燒同埋甜品。🥰 前菜嘅海螺味道清甜,接著嘅刺身壽司都好新鮮好吸引,👍值得一讚嘅係大廚會因應食材的口味和濃度去決定用赤醋飯還是白醋飯做配搭,令壽司整體味道平衡,不會被飯蓋過刺身的鮮味。左口魚加上左青檸汁後感覺好清新,魚肉口感柔嫩。赤身賣相吸引,口感充滿彈性,加上柚子皮後更開胃。金目鯛鮮甜味十足,口感肥而不膩。池魚脂肪比例平均,色澤明麗,入口爽彈鮮甜。😍至於我最喜愛嘅拖羅當然冇令我失望,賣相光澤肥美,入口即溶,油脂豐富,超幸福!! 海膽都好鮮甜,而玉子燒好香甜軟熟,麵豉湯味道清香,😋最後食埋甜品 - 綠茶雪糕配紅豆蓉,超滿足!! 🈵

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓
1/F, Crowne Plaza Hong Kong Causeway Bay, 8 Leighton Road, Causeway Bay, Hong Kong, Causeway Bay