2023-01-12 1490 瀏覽
前排lunch喺銅鑼灣食咗個超正嘅Omakase Set,而家嚟分享先☺️ Sakura Omakase Set $880茶碗蒸前菜係茶碗蒸,我超級鍾意食😚,蛋味香濃而且嫩滑,入邊配料有太刀魚、松葉蟹同埋百合等等,好味!😍間八間八係鱆紅魚🐟,望落去肉質晶瑩剔透,食落亦都超級新鮮😝😝!食落去成個肉質超級軟滑,餐廳會再加上紫蘇花去提升佢嘅鮮味,食完想再嚟一份😝😝壽司10貫10款壽司都好新鮮同精緻😙😙海膽三文魚籽丼超級新鮮嘅海膽同埋三文魚籽,好似每一粒三文魚籽都會係嘴裡跳躍,口感超豐富!三文魚籽同海膽勁鮮甜,超推介! 紅豆🫘抹茶雪糕甜品係紅豆抹茶雪糕,食完主食再食甜品就啱啱好啦😜,抹茶嘅清香再配上紅豆啱啱好,唔會太甜,味道啱啱好🥰#銅鑼灣美食 #美食地圖 #美食推介 #omakasehk #omakase #打卡餐廳 #日式料理 #日本餐廳 #銅鑼灣好去處 #吃貨

Sakura Omakase Set $880

間八

壽司10貫
10款壽司都好新鮮同精緻😙😙

海膽三文魚籽丼

紅豆🫘抹茶雪糕

2022-12-28 803 瀏覽
為了慶祝紀念日,專登book左這間餐廳來食Omakase,餐廳的廚師發辦lunch set性價比超高!我們點了櫻Sakura Set, 已包了一款前菜,一款刺身,10件壽司,玉子燒,味噌湯同甜品,十分豐富!以下分享幾款特別深刻的食物!石垣貝,入口很清甜,口感爽脆,淡淡海水味,十分原汁原味!帆立貝,很新鮮,上面的柚子胡椒能突出帶子嘅鮮味,爽口彈牙!伊佐木,肉質白裡透紅,口感爽口不膩,十分香濃!池魚,十分厚切,濃郁的蔥醬和魚的味道配搭得很好!最後送上的甜品是紅豆抹茶雪糕,濃濃的紅豆味配上正宗日本抹茶雪糕,幸福感滿滿!

石垣貝,入口很清甜,口感爽脆,淡淡海水味,十分原汁原味!

帆立貝,很新鮮,上面的柚子胡椒能突出帶子嘅鮮味,爽口彈牙!

伊佐木,肉質白裡透紅,口感爽口不膩,十分香濃!

池魚,十分厚切,濃郁的蔥醬和魚的味道配搭得很好!

2022-12-25 453 瀏覽
勁高質lunch omakase!不嬲都好鍾意食lunch omakase因為通常壽司都比較多,而且價錢比晚市平. 今日我就嚟到呢間香港銅鑼灣皇冠假日酒店入面嘅鮨店試下先!佢個lunch有三款唔同嘅餐,今日我就食咗比較平嘅Sakura set, 有一款前菜、一款刺身、壽司10件同味噌湯同甜品,午餐來講絕對夠食。刺身同壽司每一樣都非常新鮮,魚味鮮甜,我自己最鍾意就係個刺身間八同時令嘅深海星鰻壽司,第二道都好少食到👍🏻另外茶碗蒸都非常出色,熱辣辣蛋又滑,入面好足料,啖啖都食到海鮮嘅香味。最後食埋個抹茶紅豆雪糕,為呢餐高質嘅午餐畫上句號,正!
勁高質lunch omakase!

佢個lunch有三款唔同嘅餐,今日我就食咗比較平嘅Sakura set, 有一款前菜、一款刺身壽司10件同味噌湯同甜品,午餐來講絕對夠食。

刺身壽司每一樣都非常新鮮,魚味鮮甜,我自己最鍾意就係個刺身間八同時令嘅深海星鰻壽司,第二道都好少食到👍🏻另外茶碗蒸都非常出色,熱辣辣蛋又滑,入面好足料,啖啖都食到海鮮嘅香味。最後食埋個抹茶紅豆雪糕,為呢餐高質嘅午餐畫上句號,正!
2022-12-21 319 瀏覽
其實我自己平時好少食omakase,但係屋企人生日就同佢地去左【鮨一魂】食lunch。我地就叫左$880既桜set,包括一款前菜、一款刺身、10貫壽司、玉子燒、味噌湯同甜品,共15樣items。個人最推薦係金目鯛、秋刀魚、海膽三文魚籽迷你丼金目鯛:加入左少少山葵同醬油,食落肉質相當細緻,而且唔會有魚腥味秋刀魚:秋天當季食材,油脂豐富、質感濃郁,入口即化海膽三文魚籽迷你丼:海膽鮮甜、三文魚籽經醬油漬調味,唔會太咸仲帶少少柚子既香氣同香味、非常鮮甜而甜品既紅豆抹茶雪糕喜出望外,抹茶味香濃、紅豆有唔會太甜,非常適合收尾。
個人最推薦係金目鯛、秋刀魚、海膽三文魚籽迷你丼

秋刀魚:秋天當季食材,油脂豐富、質感濃郁,入口即化

2022-12-21 225 瀏覽
位於酒店1樓嘅鮨一魂,lunch原來有Omakase Set,真係要試試。最終揀左 桜 Sakura Lunch Set (有15樣items)🔹前菜一種🌱茶碗蒸:好多人以為同中式蒸水蛋一樣,但其實日式茶碗蒸多數是鰹魚高湯伴入蛋液,再放於小碗內蒸煮。這裡的茶碗蒸就再加有太刀魚、松葉蟹、百合。茶碗蒸做得表面平滑,蛋的口感超滑嫩且甜美🔹向付(刺身)一種🌱間八 (鱆紅魚):口感紮實清爽,肉質軟滑且脂肪豐富,師傅再配上紫蘇花提升鮮味🔹壽司 10貫 (揀兩個我最想分享嘅~)🌱秋刀魚:原本以為淨係可以熟食,但原來師傅選用時令秋刀魚係因為魚味濃郁,入口肉質軟熟,相當肥美。估唔到魚生做法可以咁好味🌱深海星鰻:肉質算是軟嫩,星鰻本身味道較淡,但師傅配用甜醬油汁煮後,味道濃郁有層次。鰻魚入口會有少少微暖,表面仲查有少少香甜既鰻魚汁,肉質相當肥美,油脂感十足🔹玉子燒 師傅介紹玉子燒是用上江戶前方法製作而成,蛋味除左相當香濃之外,原來仲混入蝦肉魚肉。玉子燒表面燒到金黃焦色,咬開感覺好似海綿蛋糕咁細密得黎又蓬鬆,而味道就似蜂蜜蛋糕咁又香又軟綿綿。香甜嘅味道作為整餐尾聲點綴👍🏻🔹味噌汁味道夠濃得黎剛剛好,呢度有

🔹前菜一種

🔹向付(刺身)一種

🔹壽司 10貫 (揀兩個我最想分享嘅~)

🔹玉子燒

🔹味噌汁
味道夠濃得黎剛剛好,呢度有加入准山蓉,相當不錯

🔹甜品
最後有紅豆抹茶雪糕~ 完美的一餐~

📍鮨一魂
深海星鰻
間八
2022-12-21
2022-12-21 59 瀏覽
桜 Sakura Lunch Set今次要介紹下呢間係為於港島區銅鑼灣既香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓既『鮨一魂』,日本師傅擁有超過20年經驗既Chef Wataru-San主理,亦曾任職米芝蓮一星餐廳,所以午市價錢絕對值回票價!餐廳和風木系設計簡約,令人十分舒服,而且私隱度十分高,每食完一道菜,侍應都會先收拾檯上器皿,同時師傅會觀察住用餐進度,食完一道菜,先準備下一道料理,呢個價錢同呢個食物質素,絕對係要慢慢嘆既!我叫左【桜 Sakura Lunch Set】:前菜一種Appetizer, 1 kind向付一種Sashimi, 1 kind壽司10貫Sushi, 10 pieces玉子燒Japanese Omelette味噌汁Miso Soup甜點Dessert HK$880小卷(紫蘇葉、蘿蔔和牛蒡)及玉子燒:牛蒡、紫蘇葉,蘿蔔全部都清新爽口,玉子燒十分特別加咗蝦肉,食到有鮮蝦味,分左上下層,十分有口感,望落好似蛋糕,上層似海綿蛋糕 下面較滑。中拖羅:色質十分靚,魚質鮮嫩,脂肪入口即化,油脂滿滿,入口魚香持久,而且完全無筋。伊佐木:淡淡粉紅色既魚肉,令人覺得好似一件玉器藝術品,肉身爽口,
桜 Sakura Lunch Set
玉子燒Japanese Omelette
味噌汁Miso Soup
甜點Dessert
[15 項目Items] HK$880
伊佐木:淡淡粉紅色既魚肉,令人覺得好似一件玉器藝術品,肉身爽口,味道十分清新。
帆立貝:爽口彈牙,而且用了柚子胡椒調味,能夠突顯出帶子鮮甜。
麵豉湯:湯中有淮山蓉,十分健康。
今天Lunch十分滿足!
2022-12-11
2022-12-21 67 瀏覽
大佬知道要去銅鑼灣office開會😌預先問同事們有咩午餐好推介就 book定位餐廳係酒店入邊,和式裝修簡單得嚟又夠優雅,由日籍廚師主理😌主打Omakase🤤Lunch Set有三個選擇大佬揀咗$880 嘅 桜 Sakura Lunch Set前菜、刺身、壽司、玉子燒、味噌湯同甜品,一共15樣嘢前菜:茶碗蒸勁滑嘅蛋入邊有太刀魚、松葉蟹同百合等等,滿滿嘅蛋香又鮮甜。食完前菜就到刺身~鯖魚 開始涼涼地,又開始可以享受肥美嘅鯖魚鯖魚用醬油醃漬過,咸咸香香,師傅將鯖魚微微燒過,令肥美嘅鯖魚油香更加突出😌咀巴沒有閒著,刺身後就到壽司十貫🌟平目(左口魚)夠鮮,加入辣蘿蔔,甜甜酸酸帶微辣🌟池魚厚身之餘味濃,師傅用蔥醬中和魚鮮味,味道更加豐富🌟赤貝爽口得嚟鮮甜🌟深海星鰻肥美🤤入口食到係甜甜地嘅鰻魚汁,肉質嫩滑,完全無骨。🌟中拖羅無筋又肥美🤤入口即溶㗎🌟秋刀魚是令😌肥美,滿滿油脂感🌟小肌即係細細條嘅鰶魚,肥美重油香,用醋醃製過。醋酸令魚油香更突出🌟真鯛魚同壽司飯之間加咗紫蘇葉提鮮,真鯛肉質柔軟🌟帆立貝用柚子胡椒調味,鮮甜又爽口彈牙🌟海膽三文魚籽丼滿滿嘅鮮味,海膽鮮甜,三文魚籽用醬油漬調味。玉子燒江戶前製

餐廳係酒店入邊,和式裝修簡單得嚟又夠優雅,由日籍廚師主理😌

主打Omakase🤤Lunch Set有三個選擇
大佬揀咗$880 嘅

桜 Sakura Lunch Set
前菜、刺身壽司、玉子燒、味噌湯同甜品,一共15樣嘢

前菜:茶碗蒸
勁滑嘅蛋入邊有太刀魚、松葉蟹同百合等等,滿滿嘅蛋香又鮮甜。

食完前菜就到刺身~鯖魚
開始涼涼地,又開始可以享受肥美嘅鯖魚

😌咀巴沒有閒著,刺身後就到壽司十貫
🌟平目(左口魚)
夠鮮,加入辣蘿蔔,甜甜酸酸帶微辣
🌟池魚
厚身之餘味濃,師傅用蔥醬中和魚鮮味,味道更加豐富

🌟赤貝
爽口得嚟鮮甜

🌟深海星鰻
肥美🤤入口食到係甜甜地嘅鰻魚汁,肉質嫩滑,完全無骨。
🌟中拖羅
無筋又肥美🤤入口即溶㗎
🌟秋刀魚
是令😌肥美,滿滿油脂感

🌟小肌
🌟真鯛
魚同壽司飯之間加咗紫蘇葉提鮮,真鯛肉質柔軟
🌟帆立貝
用柚子胡椒調味,鮮甜又爽口彈牙
🌟海膽三文魚籽丼
滿滿嘅鮮味,海膽鮮甜,三文魚籽用醬油漬調味。

玉子燒
江戶前製法🤨入邊有魚、蝦肉,口感軟熟帶重蛋香,表面燒得焦香。

抹茶紅豆雪糕
以甜甜的抹茶紅豆雪糕作結,大滿足

鮨一魂
2022-11-28 187 瀏覽
食omakase 求與師傅互動及以當造食材是為驚喜。今次介紹銅鑼灣一間酒店內的「鮨一魂 」,地方相當寬敞並有三款的不同omakase 選擇lunch or Dinner Set 大約$880-$2380不等。廚師發辦大多以白身魚由淺味吃到濃味,今次介紹菊Kiku lunch set $880•淺嘗其味道。赤身最多出現必定是赤身,晶凝通透又嫩身入口溶化倍感滋味。中吞拿魚腩令人回味必定是中吞拿魚腩入口即溶,廚師發辦必有的,有佢才是滿足。真鯛白身魚肉質特別軟身夾有紫蘇葉 令魚既味道更濃郁,少許芥末或豉油已經覺得好好味喉黑喉黑又即赤鯥, 脂肪豐腴且鮮甜油潤, 炙燒過後逼出魚油更顯油香, 有白身魚拖羅之稱。鯖魚秋冬季開始又係食鯖魚的季節,外層燒過之後脆身配上醬油更為香濃,而且富有嚼勁。三文魚籽丼三文魚籽經醬油漬調味,帶少少柚子既香氣同香味。響螺響螺相當新鮮亦有動感,滿有口感鮮味十足。

赤身
最多出現必定是赤身,晶凝通透又嫩身入口溶化倍感滋味。

中吞拿魚腩

喉黑

鯖魚

三文魚籽丼
三文魚籽經醬油漬調味,帶少少柚子既香氣同香味。

響螺
響螺相當新鮮亦有動感,滿有口感鮮味十足。
2022-10-28
2022-11-09 223 瀏覽
位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓既鮨一魂有曾任米芝蓮餐廳坐擁30年的日本師傅坐陣以酒店餐廳來說午市Omakase價錢絕對值回票價♡Sakura Omakase ($880)一共15品ꔅ蒸物茶碗蒸加入高湯 蒸蛋如豆花般嫩滑加入帶刀魚|蟹肉|帶子邊令味道更為鮮甜ꔅ刺身ꕺ 間八又名為鱆紅魚配上紫蘇花魚肉紮實 · 甘甜清爽ꔅ壽司ꕺ伊佐木以清淡的伊佐木作為開端味道清甜而彈牙•ꕺ池魚散發淡淡清甜感 · 配上濃郁蔥醬令味道更為平衡•ꕺ北海道帆立貝以柚子胡椒調味厚身帆立貝爽嫩帶香甜果香ꕺ秋刀魚當造的秋刀魚非常肥美油脂感相當充足師傅用少少蔥薑醬提鮮濃郁魚味加上魚脂香在口腔久久不散•ꕺ真鯛晶瑩剔透的魚肉 · 口感軟腍細膩•ꕺ中拖羅雖沒有大拖羅的即化口感 但魚肉無筋而柔嫩魚香濃郁持久而魚油恰到好處 ꕺ赤貝口感非常爽口彈牙 加入少許青檸 · 令鮮味更為突出•ꕺ汁燒深海星鰻星鰻肉質相對細膩軟糯 汁燒過後完全不帶腥味回甘反而帶香甜感ꕺ海膽三文魚籽迷你丼用上北海道馬糞海膽配搭自家製的醬油漬三文魚籽軟滑的海膽撞上一咬即破的鮮甜三文魚籽兩種鮮味的衝擊 · 很難不討人歡心ꔅ湯品麵豉湯加入淮山蓉口感相當濃稠ꔅ玉子蛋糕用雞蛋蝦
位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓既
鮨一魂
有曾任米芝蓮餐廳
坐擁30年的日本師傅坐陣
以酒店餐廳來說
午市Omakase價錢絕對值回票價

♡Sakura Omakase ($880)
一共15品

ꔅ甜點
抹茶雪糕抹茶味濃郁而軟滑 · 配上老拍檔的紅豆蓉
剛好滿足口腹之慾
2022-11-08 182 瀏覽
今日放假黎到位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店嘅「鮨一魂」食晏🥰呢度以和式簡單既設計😜 背景的窗充滿和室感覺😜L型吧枱每次招待8位客人😎由日本主廚親自主理🥰憑住佢精湛嘅手藝令我享受到最地道嘅Omakase🥳茶碗蒸 🥚茶碗蒸蛋係日本嘅家常料理我就最鍾意🥰入面有松葉蟹🦀太刀魚🐠八爪魚🐙冬菇、竹筍及銀杏❗️蛋部分蒸到超滑🤤🐠刺身鱆紅魚刺身夾埋紫蘇花一齊食令魚味突出並留有餘香😎🍣壽司淺水魚伊佐木魚味甚濃🤪靜岡池魚(銀皮魚)配蔥醬鮮彈甘甜🥰北海道帆立貝以柚子胡椒提鮮帶果香🤤時令秋刀魚肥美厚身以蔥醬及薑茸提鮮👍左口魚上面帶有海鹽加埋紫蘇花食好正😊中拖羅完全無筋好新鮮🥰口感又淋又滑😋石坦貝👍爽口食落有嚼勁超鮮甜😍大愛🤤三文魚籽以醬油漬每粒帶醬油香x北海道馬糞海膽杯🥰小小一碗三文魚籽份量好多且令人驚喜😍每啖都帶來好幸福既味道😋汁煮星海鰻煮既時候鰻魚水完全收乾,令到魚肉超濃味🤤加上自製鰻魚醬甜甜地唔錯呀😎淮山蓉麵豉湯淮山蓉好滑攪拌後就可飲用😜食完凍野飲返碗熱湯暖胃唔錯❗️小卷青瓜🥒赤貝邊及紫蘇葉配黃蘿蔔帶住爽口口感❗️干飄第一次食到🙌食落帶甜感覺有啲似昆布☺️魚茸蝦茸蛋糕細細地帶陣陣咸香味🤤蛋糕部分好夠濕潤☺️甜品🍨綠茶

🐠刺身

淮山蓉好滑攪拌後就可飲用😜食完凍野飲返碗熱湯暖胃唔錯❗️

魚茸蝦茸蛋糕細細地帶陣陣咸香味🤤蛋糕部分好夠濕潤☺️

甜品🍨
綠茶紅豆雪糕
綠茶雪糕有少少紅豆🫘雪糕口感順滑同埋帶濃郁嘅綠茶香😜唔會太甜為這頓午餐畫上完美句號‼️
  • 三文魚籽以醬油漬x北海道馬糞海膽杯
  • 石垣貝
2022-11-08 115 瀏覽
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑同同事lunch meeting就揀個安靜啲嘅地方,呢間omakase喺銅鑼灣一間酒店入邊,清幽得嚟又夠方便🏨入面裝以木為為基調🪵整體感覺和自然同充滿私隱度。叫咗個lunch menu「櫻」💮成個用餐體驗好流暢舒服,每食完一道菜侍應就會收拾器皿,而師傅亦會觀察住我哋嘅用餐進度👨🏻‍🍳等食完先準備下一道料理✅茶碗蒸非常順滑同充滿蛋香,加入咗太刀魚、八爪魚同松葉蟹,令口感更有層次,而且仲有冬菇、白果等增添甘香 ✅間八 亦叫鱆紅魚,口感實在帶彈性,配埋紫蘇花味道更加清香✅壽司🔆伊佐木味道鮮甜油香適中,肉質白裡透紅🔆秋刀魚肉質鮮味,帶銀皮魚獨特味道。蔥醬同薑蓉令秋刀魚去卻腥味同時增添一份濃郁🔆北海道帆立貝口感爽彈鮮甜,入口同時柚子胡椒嘅辛香味一湧而上🔆池魚煙韌同時魚味較濃,加入蔥醬更香口🔆真鯛魚白身魚味道淡雅,配上紫蘇花、青檸同岩鹽去突出鮮味🔆中拖羅脂肪豐盈入口即化,魚質非常鮮嫩 🔆象拔蚌成塊好實厚,師傅係表面切咗幾刀令紋理分明,非常爽口同帶海水鮮味🔆三文魚籽自家醃漬、北海道馬糞海膽賣相吸引嘅迷你丼🍚馬糞海膽鮮甜綿滑,而三文魚籽係師傅自家醃漬,鹹香味十足,
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅茶碗蒸

✅間八
亦叫鱆紅魚,口感實在帶彈性,配埋紫蘇花味道更加清香

壽司
🔆伊佐木
味道鮮甜油香適中,肉質白裡透紅

🔆秋刀魚

🔆北海道帆立貝
口感爽彈鮮甜,入口同時柚子胡椒嘅辛香味一湧而上

🔆池魚
煙韌同時魚味較濃,加入蔥醬更香口

🔆真鯛魚
白身魚味道淡雅,配上紫蘇花、青檸同岩鹽去突出鮮味

🔆中拖羅
脂肪豐盈入口即化,魚質非常鮮嫩

🔆象拔蚌

🔆三文魚籽自家醃漬、北海道馬糞海膽
賣相吸引嘅迷你丼🍚馬糞海膽鮮甜綿滑,而三文魚籽係師傅自家醃漬,鹹香味十足,而且豐盛到每一啖飯都有好多粒,而侍應同時亦提供焙茶去清味蕾

🔆深海星鰻
肉質軟腍腍冇細骨,汁煮後更軟滑甜身

🔆 小卷
分別係干瓢卷同牛蒡卷,前者香甜軟身後者爽脆清新

✅ 白麵豉湯
麵豉湯加入咗淮山蓉,口感濃厚,攪拌完再食會多一種濃稠嘅口感

✅玉子海綿蛋糕
首先中間加入咗蝦蓉同魚蓉再蒸,成個質感好似海綿蛋糕咁軟綿同充滿空氣感,而且帶鹹香。然後表面炙燒後充滿蛋香同甜味,整體相當有層次

✅ 十勝紅豆配綠茶雪糕
紅豆香甜濃郁,雪糕軟滑帶淡淡茶香,亦唔會太甜,相當合適嘅點綴
Sushi Ikkon位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店🏨裏面,由擁有超過30年的經驗既Chef Wataru-San主理👨🏻‍🍳,師傅曾於米芝蓮一星餐廳🍴任職。今日有前菜+ 刺身+ 壽司+ 麵豉湯+卷物+甜品前菜🌟茶碗蒸 有太刀魚、松葉蟹、菇、八爪魚、白果、冬菇、筍,蛋好滑都好足料刺身🌟鱆紅魚 🎣連紫蘇花碎一齊食會有淡淡紫蘇香味 ,魚肉軟嫩,帶魚鮮甜味壽司🍣🌟伊佐木 🍣魚肉軟,皮位會有咬口 🌟池魚 🍣銀皮魚味道較重,用咗蔥醬平衡返味道,肉質較有咬口 🌟北海道帆立貝 🍣帆立貝鮮甜,用咗柚子胡椒帶微微辛辣🌟秋刀魚 🍣時令秋刀魚好好食,魚味濃郁,都係銀皮魚 所以配咗蔥醬薑蓉🌟左口魚 🍣用海澡鹽青檸汁提鮮同加咗紫蘇花🌟中拖羅 🍣色好靚既中拖羅,油脂滿滿 🌟石垣貝 🍣好新鮮石垣貝,一彈尾部會蹺起,爽口又甜🌟醬油漬三文魚籽配北海道馬糞海膽 🍣三文魚籽經師傅醬油漬過去帶醬油香,馬糞海膽鮮甜 🍣🌟 汁煮深海星鰻 🍣好軟既星鰻,加上甜甜鰻魚汁好食🌟淮山蓉麵豉湯比平時飲既更濃郁,用筷子🥢搞一搞再飲🌟卷物紫蘇葉黃蘿蔔、青瓜絲赤貝邊黃蘿蔔脆脆既口感最好🌟玉子燒 🍳加咗蝦肉打碎,會有鹹鮮味,上下分層口感,上層有啲似海

今日有前菜+ 刺身+ 壽司+ 麵豉湯+卷物+甜品

前菜
🌟茶碗蒸

刺身
🌟鱆紅魚 🎣
連紫蘇花碎一齊食會有淡淡紫蘇香味 ,魚肉軟嫩,帶魚鮮甜味

壽司🍣
🌟伊佐木 🍣
魚肉軟,皮位會有咬口
🌟池魚 🍣
銀皮魚味道較重,用咗蔥醬平衡返味道,肉質較有咬口
🌟北海道帆立貝 🍣
帆立貝鮮甜,用咗柚子胡椒帶微微辛辣
🌟秋刀魚 🍣
時令秋刀魚好好食,魚味濃郁,都係銀皮魚 所以配咗蔥醬薑蓉
🌟左口魚 🍣
用海澡鹽青檸汁提鮮同加咗紫蘇花
🌟中拖羅 🍣
色好靚既中拖羅,油脂滿滿
🌟石垣貝 🍣
好新鮮石垣貝,一彈尾部會蹺起,爽口又甜
🌟醬油漬三文魚籽配北海道馬糞海膽 🍣
三文魚籽經師傅醬油漬過去帶醬油香,馬糞海膽鮮甜 🍣
🌟 汁煮深海星鰻 🍣
好軟既星鰻,加上甜甜鰻魚汁好食

🌟淮山蓉麵豉湯
比平時飲既更濃郁,用筷子🥢搞一搞再飲

🌟卷物
紫蘇葉黃蘿蔔、青瓜絲赤貝邊
黃蘿蔔脆脆既口感最好

🌟玉子燒 🍳
加咗蝦肉打碎,會有鹹鮮味,上下分層口感,上層有啲似海綿蛋糕 下面滑比較實淨

甜品🍮
🌟抹茶紅豆雪糕 🍦
最後食埋雪糕就完咗個set

📍鮨一魂 Sushi Ikkon
2022-11-08 67 瀏覽
Master the art of making sushi Omakase Lunch $880+上一次慕名而來這間餐廳,因為Mirror姜b都嚟食omakase!由經驗豐富的日籍星級大廚井上渡主理,料理質素高級、餐廳環境雅致有氣派。今次二訪午市廚師發辦、嚐了15道菜包括茶碗蒸、刺身、壽司十貫、玉子蛋糕、味噌湯和甜品的lunch set,水準同樣頂級又美味茶碗蒸> 開個靚頭!食材豐富有松葉蟹、帆立貝邊、太刀魚、八爪魚、香菇竹筍百合等,以昆布為湯底,流質嫩滑兼香甜間八刺身> 賣相富有詩意,魚肉晶瑩紋理剔透,間八口感有彈性又鮮甜,撒上旁邊的紫蘇花在魚身上更添清雅淡香伊佐木> 入口魚質煙韌鮮甜池魚> 以蔥醬調味,口味清雅與池魚很匹配帆立貝> 以清香辛辣的柚子胡椒提味有畫龍點睛之效,帶子更為鮮味creamy秋刀魚> 簡單以蔥醬薑蓉配搭壽司,突顯秋季盛產秋刀魚中的豐富脂肪油分,肉質軟滑真鯛> 淨醬油更顯出味道優雅淡麗的白身魚那種柔軟有彈性的口感中拖羅> 這口魚令我喜出望外!拖羅油潤軟滑入口即溶,富油脂香好好味赤貝> 爽脆口

Omakase Lunch $880+

上一次慕名而來這間餐廳,因為Mirror姜b都嚟食omakase!由經驗豐富的日籍星級大廚井上渡主理,料理質素高級、餐廳環境雅致有氣派。今次二訪午市廚師發辦、嚐了15道菜包括茶碗蒸、刺身壽司十貫、玉子蛋糕、味噌湯和甜品的lunch set,水準同樣頂級又美味

> 入口魚質煙韌鮮甜

池魚

> 以蔥醬調味,口味清雅與池魚很匹配

帆立貝

> 淨醬油更顯出味道優雅淡麗的白身魚那種柔軟有彈性的口感

赤貝

> 爽脆口感和光亮造型、每啖都是鮮味

北海道馬糞海膽 + 三文魚籽醬油漬迷你丼

> 最期待的畫面出現了!三文魚籽中的魚油在口中爆發,醬油鹹鮮,新鮮海膽鮮味甘甜,整個組合天衣無縫,人間美味

汁煮深海星鰻壽司

> 汁煮+炙燒把魚的油分迫出魚的香甜甘美味道,魚質軟绵

白麵豉湯

> 特別處有淮山蓉在湯底,拌勻喝下清甜順滑又濃稠,感覺溫暖又好飲

小卷

> 紫蘇、蘿蔔和牛蒡,清爽脆口

玉子蛋糕

> 口感味道層次多元的一口小點心,有玉子的滑溜和蛋糕的柔軟清香

抹茶紅豆雪糕

間八/中拖羅/池魚/真鯛
小卷/玉子蛋糕/抹茶紅豆雪糕
1K
2022-11-07 103 瀏覽
不時不食,這正正是廚師發辦的精髓,廚師利用當造時令的食材為客人發辦,造出一道又一道的真滋味。今天中午來到位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店鮨一魂,從入口的長長走廊,再敞開一扇門就看到一張可供八人就座的壽司吧枱,簡約的和風設計,低調得來卻不失雅緻的感覺,私隱度亦甚高,難怪吸引到不少城中名人光顧,就連Mirror的成員也曾造訪。值得一提的是日籍師傅Chef Wataru Inoue 擁有超過三十年的經驗,亦曾於米芝蓮餐廳工作多年,客人坐在壽司枱前,近距離欣賞師傅利用純熟的手勢,細膩的刀工,為我們預備一道再一道的傳統江戶前壽司。櫻 Sakura Omakase ($880/Lunch)刺身 - 間八兩片厚切的間八刺身,簡單加上紫蘇花已能夠凸顯魚的真味。伊佐木淡粉紅色的魚肉,肉身爽彈,味道清甜又清新。秋刀魚秋刀魚在秋天的時份就最肥美,加上少少蔥醬,令魚味更昇華。北海道帆立貝雪白的帆立貝,鮮甜原味,肉身肥厚。鰹魚經過煙燻的鰹魚帶有微微的煙燻香氣,掃上酸汁令味道提升。真鯛有魚之王者之稱的真鯛,肉質細緻,細膩的油脂令人回味。中拖羅恰當的油份,魚香持久,甘香的味道在口腔內散發出鮮香的餘韻。石垣貝師傅用手大力一

櫻 Sakura Omakase ($880/Lunch)

刺身 - 間八

兩片厚切的間八刺身,簡單加上紫蘇花已能夠凸顯魚的真味。

伊佐木

淡粉紅色的魚肉,肉身爽彈,味道清甜又清新。

秋刀魚

秋刀魚在秋天的時份就最肥美,加上少少蔥醬,令魚味更昇華。

北海道帆立貝

雪白的帆立貝,鮮甜原味,肉身肥厚。

鰹魚

經過煙燻的鰹魚帶有微微的煙燻香氣,掃上酸汁令味道提升。

真鯛

有魚之王者之稱的真鯛,肉質細緻,細膩的油脂令人回味。

中拖羅

恰當的油份,魚香持久,甘香的味道在口腔內散發出鮮香的餘韻。

石垣貝

師傅用手大力一拍,石垣貝的身體立即捲曲,可見其新鮮程度。

星鰻

經過汁煮的深海星鰻,入口即化,甘香甜美。

三文魚子海膽迷你丼

白飯舖滿一粒粒晶瑩的三文魚子,加埋北海道的馬糞海膽,味道簡直是無得輸。

小卷/玉子蛋糕

三件小卷分別包著青瓜赤貝邊,葫蘆瓜和牛蒡。
玉子燒看似簡單,混入了蝦肉,鬆軟又帶點彈性。

甜品

甜品是抹茶紅豆雪糕。

茶碗蒸

茶碗蒸內面混入松葉蟹、太刀魚和八爪魚。

麵豉湯

麵豉湯內加入了淮山蓉,更加健康。

Interior

Menu
2022-11-07 61 瀏覽
Sakura lunch set $880/pax (15items)-茶碗蒸最近天氣凍咗好適合一開始就食啲hot dish暖下個胃先茶碗蒸確實係一個唔錯嘅選擇入邊餡料一啲都唔馬虎有太刀魚蟹肉帆立貝裙邊八爪魚等等太刀魚比較重身可以balance返蒸蛋嘅清淡口感-間八間八被認為是最高級壽司食材中的前三魚肉口感韌中帶有少許脆口好清新獨特油脂含量較少做刺身係好適合嘅選擇肥而不膩,好有鮮味加上經典嘅紫蘇花令口感更加豐富-sushi 10pcs真鯛肉質細緻 帶點軟身冇太花巧嘅調味 味道淡雅Aftertaste帶有甘甜係一個好嘅輕身選擇秋刀魚特別切法令到口感更加可以提升蔥同埋姜蓉用來去咗陣腥味但係亦都唔會蓋過本身嘅鮮味有好甜及長的余韻北海道帆立貝配上柚子胡椒 個人即刻醒神晒帆立貝更有入口即溶嘅感覺池魚肉質緊實某些部位會有爽口香濃嘅魚油香配咗蔥醬同埋比較酸小小嘅飯去balance佢嘅油脂平目魚因為呢種魚係比較清淡所以師傅用上咗海藻鹽入去即刻感受到鹹味酸味一瞬間爆開有驚喜嘅感覺!金目鯛鮮豔的紅色肉質細緻鮮美油脂分佈適中 肉質細膩不用加任何調味就好好了中拖羅平時鍾意食得清淡所以中拖羅先係我嘅至愛魚腩中後

-茶碗蒸

呢隻比鰻魚細條
冇咁多油脂
味道比較清淡
通常啲人會整tempura
但做壽司其實一樣好食!

3款不同味道
全部都好驚喜
勁想encore
呢度賣個關子
等你哋自己嚟試吓啦🙂

-omelette玉子燒 / 淮山蓉麵豉湯 / dessert