2021-10-09
今年媽咪生日,決定同佢食想食好耐嘅半島buffet😍聽講環境靚,服務好,食物質素亦都唔錯~當日6:15去到,估唔到都已經有八成full,帶位嘅女職員非常有禮貌,會幫客人拉櫈,同埋介紹返今次buffet主題~今次係東南亞主題,佢推介冬蔭公湯🤣我最鍾意嘅就梗係凍海鮮同刺身啦~凍海鮮方面有龍蝦、蟹腳、青口、帶子、蝦同螺~我個人覺得龍蝦同埋螺係最好食🤤龍蝦一睇都知好新鮮,啲肉好有彈性同埋一啲都唔乾,而螺就好飽滿,亦都好鮮甜呀!另外三樣我覺得係正常水平~仲有好signature嘅磯煮鮑魚,媽咪最鍾意呢個,肉質爽彈,我就覺得佢甜咗少少~不過book位時職員都已經講咗係冇生蠔架喇😆大家都可以留意~同主流其他buffet唔同,刺身係可以比客人自己夾嘅~佢擺盤擺得好靚,款式都好多,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、甜蝦同象拔蚌,當中帆立貝同象拔蚌就比較出色😆佢亦會有啲壽司款式,不過我就冇食到😆冷盤都有唔少沙律,同埋有我鍾意嘅cold cut同芝士🧀去到熱葷,冬蔭公湯媽咪話一般,有啲鹹,東南亞嘢食例如咖哩、巴東牛肉等等我就麻麻地,都冇咩點食🤣最吸引我嘅當然係燒和牛啦🥩😍切出嚟個樣已經好靚仔,食落口牛味超濃
冷盤都有唔少沙律,同埋有我鍾意嘅cold cut同芝士🧀
去到熱葷,冬蔭公湯媽咪話一般,有啲鹹,東南亞嘢食例如咖哩、巴東牛肉等等我就麻麻地,都冇咩點食🤣最吸引我嘅當然係燒和牛啦🥩😍切出嚟個樣已經好靚仔,食落口牛味超濃超突出,但我唔記得咗影相😭另外我覺得都好好飲嘅係忌廉粟米湯🌽應該係用粟米打成蓉,再加忌廉入去煮,勁濃郁!可惜我太飽,飲唔到第二碗😢
另外,佢都有啲位上嘅食物,今次係炸軟殼蟹,我覺得炸衣比較鹹,一般般~
甜品方面我覺得都幾多選擇🤤呢度入面我覺得泰奶蛋糕幾好食,味道都好突出~同埋個水信玄餅芝士蛋糕都幾出色👍🏻佢仲會每人位上一碗楊枝甘露,味道正常發揮😄雪糕係一個未見過嘅品牌,有朱古力、雲尼拿同士多啤梨味,不過我太飽,冇食到喇!
出面係冇飲品供應,只係有每人一杯飲品~
整體嚟講,食物種類唔算好多,而且都唔係啲十分尊貴嘅食物,質素都算係唔錯嘅~但出色嘅係環境、氣氛同服務,想讚讚有位侍應好醒目,知道我媽咪凍,即刻拎件披肩比我哋,好細心🥰而幫我哋影相都非常有耐性同有禮貌,我覺得呢個價錢食返個氛圍同埋服務,非常值得!用signature卡仲有9折,變相免加一😆