餐廳: 牛角日本燒肉專門店 (又一城)
資訊:

食日本燒肉大家都搶住食神户牛,飛禪牛,近江牛等,但最近依款由日本直送初到香港嘅「高森和牛」就比佢哋更加矜貴✨ 全年產量少於150只,而今次首次引入一頭高森和牛,一共有十個部位提供,比較稀少部位例如牛柳及肉眼可以話係非常限量❗️餵飼嘅仲係超有名嘅獺祭製造出嚟嘅酒糟,真係比人還要豪~ 和牛可以單叫想要嘅部位,想一次過試唔同部位嘅可以叫五品盛合~ 如果好似🍔咁大食,就一定唔可以錯過佢哋9道款嘅Tasting menu,食完捧住個肚返屋企♥️*特選高森和牛Tasting Menu ($638/1人前)全日供應*<前菜>•蜜糖梅子蕃茄、青瓜墨魚咀、明太子蕃茄豆腐•海蜇柚子醋沙律 大大碗沙律,配上海帶,海蜇 以及油子醋,爽脆清新🥗*<和牛盛合- 廚師發板>•嚴選高森和牛(四品)及佐賀和牛(兩品)廚師當日精選左 高森和牛牛腿肉,牛胸腹,和牛上肩胛肉 & 西冷上蓋肉 以及 佐賀極上黑毛和牛牛西冷 & 和牛牛肋肉。高森牛嘅雪花分佈細密,油脂非常豐富,但就唔會有好膩嘅感覺,相反係食落好香牛嘅油脂香,質量柔軟細嫩,完全係入口即溶嘅感覺😍 可以話係食過咁多和牛入面嘅Top 1 🥇
特選高森和牛Tasting Menu ($638/1人前)
全日供應

<前菜>
•蜜糖梅子蕃茄、青瓜墨魚咀、明太子蕃茄豆腐

•海蜇柚子醋沙律
大大碗沙律,配上海帶,海蜇 以及油子醋,爽脆清新🥗
<和牛盛合- 廚師發板>
•嚴選高森和牛(四品)及佐賀和牛(兩品)
高森牛嘅雪花分佈細密,油脂非常豐富,但就唔會有好膩嘅感覺,相反係食落好香牛嘅油脂香,質量柔軟細嫩,完全係入口即溶嘅感覺😍 可以話係食過咁多和牛入面嘅Top 1 🥇 牛腿肉嘅肉味相對較濃,而牛胸腹 同和牛上肩胛肉 就相對質感爽彈~

燒完牛肉再食細細一球嘅冰凍白桃味雪葩等,有助減係油膩感同清一清口腔再燒其他肉類~🍑
<日本豚,雞燒肉 及 野菜盛合>
•熊本豚梅肉(2片)
•新潟雞爽肉(頸部)(2件)
雞肉由於接近頸部位置,所以質感爽彈,肉味就一般
•鮮山藥(1件)
•鮮冬菇(1件)
•秋葵(1件)

<海鮮>
•味增蟹肉甲羅燒
估唔到依個set包左最愛甲羅燒🔥 蟹膏拌入絲絲蟹肉同蛋黃汁,濃郁嘅鹹鮮味送返碗紫菜牛角飯一流🥢

•黑松露北海道帆立貝
帶子厚身,上下兩邊燒到金黃焦脆便可~ 配埋黑松露香氣十足

<飯物>
•白飯/牛角飯/香蔥溫泉蛋玉子飯

<飲品<
•梅子青檸梳打/啤酒

<甜品>
•牛角雪糕(抹茶)