2024-09-15
《人生有限杯.串燒店 - 銅鑼灣》想要狂歡,唔一定要等到星期五嘅,星期二都可以嚟個Happy Tuesday呀🤗收咗工之後,我就約咗Pu 媽 @pu.pu.purinn 一齊去銅鑼灣飲番杯先返屋企😎天氣咁熱,最啱就係飲啤酒啦,我哋去咗一間新開冇耐嘅居酒屋食串燒同飲啤酒,睇到餐牌嘅時候都有啲嚇親,因為佢啲串燒真係幾平下,平時出去食十幾廿蚊既串串呢度$10起一串,啤酒$48大大杯仲要買一送一🥸餐牌上面最貴嘅食物都係唔過$68,仲要係主食嚟添🤓基本上可以唔睇價錢點晒自己鍾意嘅嘢食✌🏻飲咗幾杯最後埋單都係$600左右,好適合一大班人過嚟熱鬧熱鬧😜當晚好多台都係大枱,所以當晚氣氛都幾好,講吓當晚食咗啲咩先🤭💁🏻♀️椒鹽燒雞皮 $10💁🏻♀️港式蜜糖燒菠蘿 $10💁🏻♀️話梅粉燒車厘茄卷 $15💁🏻♀️燒鮮雞腎 $20💁🏻♀️老油條釀墨魚滑爆芝士 $20💁🏻♀️鹽燒牛舌芯 $28💁🏻♀️鹽燒手切封門牛肉 $28💁🏻♀️蒜蓉菜脯燒廣島蠔 $48💁🏻♀️流心蛋蟹籽薯仔沙律 $68💁🏻♀️明太子忌廉烏冬 $58💁🏻♀️脆皮豬大腸伴蕎頭 $68💁🏻♀️椒鹽紫菜泰式辣醬九肚魚 $68當日得意忘形叫咗好多嘢食
想要狂歡,唔一定要等到星期五嘅,星期二都可以嚟個Happy Tuesday呀🤗收咗工之後,我就約咗Pu 媽 @pu.pu.purinn 一齊去銅鑼灣飲番杯先返屋企😎天氣咁熱,最啱就係飲啤酒啦,我哋去咗一間新開冇耐嘅居酒屋食串燒同飲啤酒,睇到餐牌嘅時候都有啲嚇親,因為佢啲串燒真係幾平下,平時出去食十幾廿蚊既串串呢度$10起一串,啤酒$48大大杯仲要買一送一🥸餐牌上面最貴嘅食物都係唔過$68,仲要係主食嚟添🤓基本上可以唔睇價錢點晒自己鍾意嘅嘢食✌🏻飲咗幾杯最後埋單都係$600左右,好適合一大班人過嚟熱鬧熱鬧😜當晚好多台都係大枱,所以當晚氣氛都幾好,講吓當晚食咗啲咩先🤭 💁🏻♀️椒鹽燒雞皮 $10 💁🏻♀️港式蜜糖燒菠蘿 $10 💁🏻♀️話梅粉燒車厘茄卷 $15 💁🏻♀️燒鮮雞腎 $20 💁🏻♀️老油條釀墨魚滑爆芝士 $20 💁🏻♀️鹽燒牛舌芯 $28 💁🏻♀️鹽燒手切封門牛肉 $28 💁🏻♀️蒜蓉菜脯燒廣島蠔 $48 💁🏻♀️流心蛋蟹籽薯仔沙律 $68 💁🏻♀️明太子忌廉烏冬 $58 💁🏻♀️脆皮豬大腸伴蕎頭 $68 💁🏻♀️椒鹽紫菜泰式辣醬九肚魚 $68 當日得意忘形叫咗好多嘢食,好似俄羅斯方塊咁都未食完上一樣就已經有下一樣😂上菜速度好快,我哋兩個飲住啤酒慢慢咁樣食嘢傾偈都傾咗兩個幾鐘🫶🏻串燒$10至$20嘅要兩串起叫,但係難唔到我哋兩個為食鬼的🫣椒鹽燒雞皮燒得夠乾身,咬落脆卜卜好有口感,燃燒菠蘿我覺得係必叫嘅串燒之一,燒完之後呈現焦糖嘅感覺,入口十分香甜🍍 我其實一向都好鍾意食豚肉車厘茄卷,燒過嘅車厘茄會更加之甜,用豚肉包住車厘茄食落又鹹又甜,再加上上面嘅話梅粉提味令到更加好食👍🏻我個人覺得老油條讓墨魚滑呢一個菜式都幾啱我嘅口味,因為出邊嘅油炸鬼係脆的,而入面嘅墨魚滑加入咗芝士食落有爆漿效果,不過要小心啲好熱辣咀呀
蒜蓉菜脯燒廣島蠔一客有兩件,同蒜蓉永遠匹配嘅廣島蠔食落肥美都算大隻,我發覺佢呢度除咗燒烤之外另外嘅小食都唔錯,椒鹽九肚魚配上紫菜粉同埋泰式辣醬,食落惹味脆口,略嫌份量較少,不過味道唔錯,脆皮豬大腸我覺得都處理得幾好,雖然切得比較細片,但係炸得香脆,配上甜甜辣辣嘅醬汁好開胃👍🏻我哋仲嗌咗個明太子忌廉烏冬同埋流心蛋蟹籽薯仔沙律當主食,薯仔沙律食落Creamy,流心蛋嘅蛋汁撈埋落去個沙律度食嘅話我扒五碗飯都仲可以😂整體嚟講,我覺得價錢喺銅鑼灣來說都好公道,生啤買一送一優惠都係好吸引人嚟嘅因素,之後有機會都想再試埋其他嘅串燒🤭希望下次嚟我會冷靜啲唔好一次過叫咁多嘢😂巨飽