2011-07-29 41 瀏覽
下晝三點約左朋友去書展,入場前順路先到灣仔醫肚! 行呀行,見"金裝燉奶佬"感覺頗新鮮,而且客人唔多又有卡位,於是入去試下!第一次幫襯,我覺得"金裝燉奶佬"裝潢都幾光鮮和感覺年輕,食物方面略嫌選擇太少而且套餐欠奉!價錢嗎?也是中上級呢!平白的一個家常飯餐,恐怕也要差不多四十至五十元!茶餐時段都要三十多元一個啊!礙於天氣太悶熱,冇乜胃口,唔係咁想食飯!看了餐牌良久,終於點了肥牛米線喇沙($36)+凍鴛鴦($3),盛惠$39! 等左一陣,我的喇沙來了!吃第一口已被蝦刺刺傷喉嚨,卡著的、刺痛的,咳了幾下終於把它咳出! 這碗喇沙賣相、份量都見睇頭,但就冇乜味!更冇喇沙本身的地道味!就像"車仔麵feel"的一碗肥牛米線而已!其配料:鹵豆腐、銀芽、鹵蛋,又乾又硬,雖然呈深啡色的鹵水色,但食落可以完全冇味的!(其實喇沙唔係應該是魚蛋/豆卜/海鮮做配料架咩?!但我這碗只有"蝦頭刺"而沒有大蝦!而且用上鹵水蛋和豆腐黎扮喇沙???)。。。印象分大減,更甚的是,"金裝燉奶佬"內有很多烏蠅、蚊滋和小蟑螂滿場飛/跑/爬 ,吃一口米線邊要用手狂撥,冷不防又有小小強爬來侵襲,衛生情況如此,真係。。。。。。最後,我吃了
下晝三點約左朋友去書展,入場前順路先到灣仔醫肚!

,吃一口米線邊要用手狂撥,冷不防又有小小強爬來侵襲,衛生情況如此,真係。。。。。。最後,我吃了三分之二再吃不下了,於是立即結帳離開!(關於衛生情況,請有關方面多加留意及改善!作為食客,十萬個不願再見到"人間昆蟲記"在店內上演!)

一隻小小強在檯面肆無忌憚爬來爬去!
(從左至右讀/看)歡迎光臨。烏蠅。全日供應!
再來一隻烏蠅。。。
大大碗夠份量,賣相有睇頭,但完全冇味!
肥牛米線喇沙+飲品共$39
2011-07-24
再來一隻烏蠅。。。
  • 凍鴛鴦