2020-09-20 1257 瀏覽
香港人喜食燒味,燒鵝更加係燒味嘅首選,但要食到皮脆肉嫩帶有脂香嘅燒鵝,鬧市中有咁高水準嘅燒鵝店已經所剩無幾。聽聞「棋哥」,係一間經常排長龍嘅人氣燒鵝店。現今雖重有疫情威脅,仍然有人排隊等位,以為一定好掂。我哋入去時未夠兩点,落雨濕濕,席上有客,唔算太多,可能未到下午茶時段,店內掛滿燒味及招牌燒鵝員工頗清閒,但無主動招呼食客,要自己揾位坐,坐落又唔自動遞茶水,要叫咗多次才送上兩杯凍水。我哋先叫一碟例牌燒鵝下庒連脾解饞,然後等兩点半再叫下午茶餐嘅招牌燒腩仔飯,一心大快朵頤燒鵝好快上桌,雖有層肥油浮面,睇賣相還可以,似模似樣咁点知挾一舊入囗係凍嘅,皮厚唔脆不止重喺韌嘅食落鵝肉冇鵝味,唔juicy,無油香味,醃得亦冇味,肥騰騰,同想像完全係兩回事向店員投訴,佢借佐聾耳陳隻耳,超失望下午茶開始人多,好少單拖,都係慕名而嚟食招牌燒鵝。碟燒腩仔飯反而暖暖哋,但皮一樣唔脆,飯唔軟熟,不過起碼唔係又凍又肥咁難啃,總比燒鵝好啲最後,我哋無食晒就埋單走人,今次可謂帶著期望入去,失望離開臨離桌前,重聽到隔離檯個食客投訴,碗燒鵝瀨粉裏面有條大大嘅菜蟲,我哋無聽結果就去埋單。出門口見到又有人龍排隊,睇嚟祇係跟風居
香港人喜食燒味,燒鵝更加係燒味嘅首選

燒鵝好快上桌,雖有層肥油浮面,睇賣相還可以,似模似樣咁

例牌燒鵝

点知挾一舊入囗係凍嘅,皮厚唔脆不止重喺韌嘅

向店員投訴,佢借佐聾耳陳隻耳,超失望

下午茶開始人多,好少單拖,都係慕名而嚟食招牌燒鵝。

脆皮燒腩仔飯

最後,我哋無食晒就埋單走人,今次可謂帶著期望入去,失望離開

出門口見到又有人龍排隊,睇嚟祇係跟風居多,人排我又排嘅啫,重係信自己真實體驗好過

整體黎講,呢處燒鵝真心講
係好差
加上服務又唔好,
估唔到以燒鵝作為招徠食客嘅店,簡直名不符實,奉勸老闆唔好剩係谷宣傳,好心俾心機同誠意去做好啲燒鵝

重收呢個價錢真係好唔值,所以我哋唔會再有下次囉!

2020-09-20