2011-04-02
今日生日, 他說點都和我好好食一餐..........任我選址, 我還是中情日本料理以為核散, 人心惶惶, 點知訂左枱都要等六分鐘, 好嘢係要等嘅!已經一段日子沒有來, 店內還是充滿歡樂聲和誘人的蚧香味. 女侍應有禮帶領我們坐下, 我先點了一壺冷清酒, 再慢慢決定食什麼吧!十張枱有四張食緊蚧, 再加上成牆都用蚧殼裝飾, 我確定我的主菜要食蚧, 問問侍應二人份怎order, 他說可以叫半隻, 太好了, 我一直都以為只可叫一隻. 再叫半板無添加海膽, 他說想食漁師鮑魚, 當然拍手叫好啦! 再加一客九十九島蠔壽司及中卜口壽司, 好貪心想再叫的時候, 侍應有禮貌地提醒我們食物已经足夠了, 我還是堅持要多一客汁燒厚岸產北寄貝.根室無添加海膽 - 一如侍應說, 因為係無添加, 甜到頂點, 舌頭所有味蕾齊歡呼漁師鮑魚 - 鮮甜, 每一口都鮑香撲鼻, 這價餞這個質數這個份量, 超值壽司不用多說, 水準上隹重頭戲, 根室鱈場蚧 - 我唔客氣啦! 一口咬下, 嘩! 蚧汁沖著來, 海水味,鮮甜味, 再沖著, 一梳梳蚧肉無禮地纏著我口腔.......超! 爆! 好味. 完全明白四周的歡笑聲由來, 望著他
壽司不用多說, 水準上隹
重頭戲, 根室鱈場蚧 - 我唔客氣啦! 一口咬下, 嘩! 蚧汁沖著來, 海水味,鮮甜味, 再沖著, 一梳梳蚧肉無禮地纏著我口腔.......超! 爆! 好味. 完全明白四周的歡笑聲由來, 望著他沉迷的食蚧樣, 我也放聲笑了起來.
汁燒厚岸產北寄貝 - 好肥啊! 好味到連湯都全喝下
甜品真的吃不下了.
這時候見到餐廳的一個角落寫著 <美食就是幸福的泉源>. 我倆拖著手, 全同意店主的說話.