2023-10-10
📌 Asok Thai Cake - 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 32🗓(8/10) 星期日 💈特式:今年生日期間收到最大的驚喜,應該就係呢幾個cakes,等我同大家講下🧁味道先,下面係由最好食開始嘅排序:🥭🍚芒果糯米飯 $7️⃣8️⃣ - 呢個係4款之中最好味嗰個,因為始終芒果糯米飯本身都係甜品,用嚟做蛋榚就一定會夾到,而且個味道都係最為大眾接受,當然佢個蛋榚質地亦做得非常好,味道唔太甜之外,仲比到晒芒果糯米飯應有嘅味道比你。榴槤 $8️⃣8️⃣ - 榴槤都係非常好食,只係輸芒果糯米飯少少,因為佢榴槤味唔夠重,同埋榴槤味只著眼係外面,入面個芯就無加入榴槤主素,但整體都係好出色。🥥椰青 $7️⃣8️⃣ - 其實椰青個外型係最吸引,因為真係做得超似,就連d紋埋都做埋出嚟,而家整個蛋榚都充滿椰青香味,入面仲有椰青肉,成個蛋榚係4個之中最神似,但敗筆係外皮全個係白朱古力,食到一半會有少少膩嘅感覺,但論外觀就真係一流。🍜冬蔭公 $7️⃣8️⃣ - 呢個一聽就知佢係最古怪,不過又估佢唔到,雖然佢係一件蛋榚,但食落真係有冬蔭公味,而且味道仲幾像真,不過始終冬蔭公同甜品真心唔係好夾,但又未致於
🗓(8/10) 星期日
🍜冬蔭公 $7️⃣8️⃣ - 呢個一聽就知佢係最古怪,不過又估佢唔到,雖然佢係一件蛋榚,但食落真係有冬蔭公味,而且味道仲幾像真,不過始終冬蔭公同甜品真心唔係好夾,但又未致於唔好食。
💰💸價錢:大約$78~88/件,價錢就一定係唔平,但好明顯呢間cake shop係賣特式賣手工,所以價錢就見仁見智啦。
🐲💬總結:我覺得佢地個芒果糯米飯同榴槤味係出色嘅,另外斑蘭蛋榚味我估都應該無伏,其他我就未必會再試了。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍