2023-10-16 2832 瀏覽
一年一度食大閘蟹嘅時間又到,周圍都見到大閘蟹嘅蹤影,係時候要出動🤭🤭呢間酒家喺中信大廈,金鐘地鐵站行上去都唔算遠幾易搵。酒家有靚景,望到維港,我哋7點去到人頭湧湧坐滿晒😳 雖然係星期五,同行幾個同事都不約而同話呢個位置都咁滿喎我哋一行4人去,食個4人餐啱啱好~呢個餐有 #2皇1后 ,話公有約5両、乸約3両。食大閘蟹出街食有個好,就係唔駛喺屋企整咁多嘢,又要行嚟行去蒸蟹,一路食一路剪又有機會整污糟啲地方,又要預備蟹以外嘅嘢食,出去食有人執乾淨爽丫丫~先上咗個 #蟹粉小籠包 ,熱辣辣又多湯,食完呢個更加期待之後個大閘蟹🤤 再嚟上 #羊肚菌燉螺頭湯 ,個湯足料香濃,好飲!平時少湯水落肚,即刻舒服晒。然後到主菜!!先上蟹乸,都幾多膏,上到個蓋都有,啲膏又香,正🤭見我哋食到咁上吓,再上下一輪,一隻大過一隻~ 我哋慢慢拆蟹,都食咗好耐吓😂食完就上其他熱食,有 #蟹粉蒜茸包 好香脆,我啲舊同事鍾意呢個,話鍾意個味道好香~#虎蝦脆窩巴 虎蝦好大隻,襯窩巴好特別#黑松露脆皮乳鴿乳鴿都幾大隻下,好食!最後仲有 #蟹粉扒菜苗 同 #薑茶湯丸 食埋個薑茶湯丸,完滿嘅一餐👏🏻份量好多,我哋3女1男食唔晒😅

我哋一行4人去,食個4人餐啱啱好~

食完就上其他熱食,有
#蟹粉蒜茸包
好香脆,我啲舊同事鍾意呢個,話鍾意個味道好香~

#虎蝦脆窩巴
虎蝦好大隻,襯窩巴好特別

#黑松露脆皮乳鴿
乳鴿都幾大隻下,好食!

最後仲有 #蟹粉扒菜苗 同 #薑茶湯丸
食埋個薑茶湯丸,完滿嘅一餐👏🏻

份量好多,我哋3女1男食唔晒😅

2023-10-13