2021-03-23
一去到餐廳門口就見到掛滿左一個個紅色燈籠,充滿日本風情,最重要係路痴唔會認唔到間餐廳!經過樓梯行落去嘅時候,空氣瀰漫住下面傳上黎嘅串燒香氣,未食先聞就已經按捺不住。店舖裏面嘅裝潢同燈光基本上與日本居酒屋一樣,猶如置身於日本。係我同友人就座之後,店員十分細心地介紹店鋪嘅推薦菜及日本酒菜單。由於我地想飲啲酒精含量唔會太高嘅日本酒,店員就推薦左鶯宿梅梅酒比我地,結果比想像中嘅更加好飲,非常易入口同開胃,忍受唔到清酒嘅朋友不妨一試!鍾意飲酒嘅朋友亦可以考慮加$168/1位 無限時任飲添~咩酒都可以試下咁~風味焗蠔四食,可以一次過滿足四種口味嘅焗蠔,當中包括柚子醬、黑松露醬、明太子醬以及蒜蓉口味。最令我大開眼界嘅就係柚子醬味,本來驚佢會太酸,但配上一層肉鬆後,食落去岩岩好,唔會覺得好酸;而係呢四種最無得輸嘅⋯當然就梗係蒜蓉焗蠔啦,簡直係完美配搭,連好驚海鮮腥味嘅友人亦覺得好美味。另外,我地仲點左個清酒煮蜆。我同友人都一致認為煮得唔夠入味,稍為比較失望嘅一道菜。如果可以煮濃啲會比較吸引,值得去改善嘅一道菜。味道尚可接受,唯獨未夠入味。最後係串燒方面,個人認為比較出色嘅就有燒牛柳、燒頂級牛小排串同鹽
最後係串燒方面,個人認為比較出色嘅就有燒牛柳、燒頂級牛小排串同鹽燒雞翼,不過私心推薦蒜蓉茄子,食串燒必點之一。
呢兩款以牛做食材嘅菜式,燒完後完全唔硬,唔會燒到硬哂咬唔到,而肉味鮮嫩可口;
至於鹽燒雞翼比起其他坊間嘅串燒店更加入味,食開輕口味嘅友人都覺得鹹度適中,可見在醃製方面有做足功夫,有做足調整;
最後到私心推薦嘅蒜蓉茄子,蒜蓉同蔥都好夠,所以好入味~另外唔會食到好油,茄子皮亦冇燒到燶哂。本來呢道茄子就已經係微辣嘅,個人認為大家可以再係上面加多少少辣粉,會令佢嘅味道更上一層樓。總括而言,所有串燒都燒得出色嘅,冇出現未熟、燒燶同過熟嘅情況,亦唔會燒到乾硬哂,不過最重要梗係 趁熱食~因為凍左會硬,所以記得要趁熱食啊~
吉列炸蠔都炸到好香口,而且仲唔會好乾👍👍
整體黎講,我地都好滿意!餐廳嘅環境同氣氛係非常之適合同朋友/同事聚會,大家可以係呢個舒適嘅環境暢食暢飲~另外店員嘅服務態度亦十分好,好有禮貌,每上一道菜都會告知食物名,以作簡介同確保冇漏單。👍👍👍