位於元朗的「囍串」, 有好多唔同嘅菜式,其實見佢餐牌就好多串燒嘅,不過我都係中午飯,又見佢有炸髀,所以就試吓個咖喱雞髀飯,估唔到喎,個咖喱雞髀飯真係勁大份,隻雞髀大個隻手咁滯呀,咁大隻攞去炸絕對係有難度嘅,又要控制佢唔好炸得太燶啦,又唔可以唔夠熟喎,所以睇間餐廳如果有炸髀嘅話,我一定會試吓佢得唔得。令人驚喜的分量,勁大碗飯加上足夠分量的咖喱汁和雞腗,絕對能填飽挑剔的胃口。咖哩醬料香濃,既不會過於稀薄也不會過於濃稠,佢唔算日式,有少少甜,但又唔係好印度果款太多香料嘅辛辣,幾特別,恰到好處,淋在一碗香噴噴嘅白飯上,實在是百吃不厭。雞腗本身炸得好好,外皮酥脆而內裏卻保持了肉質的鮮嫩多汁,與咖哩汁的融合, 真係豐富滿足。而我老婆婆就嗌咗一道麻辣蠔仔粉絲,這道四川風格的麻辣蠔仔粉絲,湯底濃郁,散發出撲鼻的麻辣香氣,粉絲細滑Q彈,與飽滿滑嫩多汁的蠔仔完美融合,交織出層次豐富的口感。入口時,麻辣味先從舌尖竄升,刺激味蕾,隨即湧現出蠔仔鮮甜的海鮮風味,與粉絲軟滑的口感形成強烈對比,令人欲罷不能。豆卜則增添了整體層次,在麻辣湯汁的浸泡下,充分吸收了辣椒和花椒的錯綜複雜的味道,口感層次豐富,香氣四溢。我老
我老婆嗌左杯人蔘烏龍茶,烏龍茶配以人參,一種獨特而和諧的味道,帶有烏龍茶清香,入口滋潤舒適回甘,讓人身心都得到放鬆,烏龍茶本身也含有豐富的茶多酚,能夠清熱解毒,食完辣嘢都好啱飲。

總括嚟講,「囍串」細細間舖,環境有幾乾淨,啲嘢又唔錯,又幾多嘢食,咖哩雞腗飯真心推介,行過路過,唔好錯過。
麻辣蠔仔粉絲 + 人參烏龍茶
咖喱雞髀煎蛋飯
題外話/補充資料: 其實見到間舖有咁多串燒呢,真係要下次再嚟試吓,跟住仲要加埋佢晏晝有 happy hour,$48 杯 Stella 或者 Hoegaarden 就更加想黎多次,睇吓幾時間過嚟試埋先!
2024-05-25
麻辣蠔仔粉絲 + 人參烏龍茶