我之前完全無去過長沙灣廣場,今日我因Mata Japanese Cuisine而踏入長沙灣廣場。餐廳室內面積比較细,不過亦有其他座位係走廊,我地坐係吧枱位置,Bartender不斷同客人傾計,氣氛非常好👍🏻餐牌係手寫,字體幾靚🤣- 雞皮餃子外皮金黃酥脆,入面餡料豐富多汁,更難得係外型同餃子好似樣👍🏻- 紫菜味炸魚翅今日貢獻左人生第二個既第一次😝,就係食炸魚翅,外脆內軟,有少少煙韌口感,佐酒一流。- 炒芽菜芽菜炒得好乾身爽口,唔會出好多水。- 關東煮牛肋條關東煮湯底清澈鮮甜,入面材料有主角牛肋條、蒟蒻、麻糬豆皮包、魚餅同蘿蔔。蘿蔔鮮甜無渣而且索滿湯汁,牛肋條肉質軟稔,食完非常暖胃🥰- 花生酥我未食過咁鬆化既花生酥,入口即化,中間有一粒原粒花生。因為老闆以前賣花生酥,開實店賣花生酥要拎食牌,所以決定以居酒屋形式經營。餐廳既日式cocktail非常有驚喜,Aoi酒底係vodka,入口會飲到青蘋果既香甜,然後慢慢滲透wasabi既辣味,而且感覺越嚟越強烈,特別之餘又好飲😋試完Aoi返唔到轉頭,我地即刻叫左另一款日式gin-based既cocktail-Aiiro,味道有少少似檸檬茶,花香味幾突

餐牌係手寫,字體幾靚🤣

- 雞皮餃子
雞皮餃子

- 紫菜味炸魚翅
紫菜味炸魚翅

- 炒芽菜
芽菜炒得好乾身爽口,唔會出好多水。
炒芽菜

- 關東煮牛肋條
關東煮牛肋條

- 花生酥
花生酥

Aoi

試完Aoi返唔到轉頭,我地即刻叫左另一款日式gin-based既cocktail-Aiiro,味道有少少似檸檬茶,花香味幾突出。
Aiiro

整體而言,食物唔錯,飲品同花生酥最有驚喜!
2023-01-12
雞皮餃子