2024-04-20
尖沙咀區,仲要係廣東道黃金地段,從來印象中都係高檔,所以貴價都預咗⋯⋯點知唔係平貴嘅問題⋯⋯諗落佢都唔係貴⋯⋯一到埗,想去洗手間🚻,一問之下,原來外訪客係要去六樓,唯一一個地方先至有,就算一樓咖啡廳都冇㗎!咁⋯⋯係咪吋金尺土之故??即係在大堂等候至入席前要去洗手間就要先上去六樓,然後用餐期間或過後,都要往六樓過訪一下。今晚我係去馬可孛羅酒店一樓嘅咖啡廳品嚐傳聞中嘅「花膠鮑魚滋補自助晚餐!任食花膠扒龍蝦🦞!⋯⋯」在網上宣傳是這樣的,結果卻是告之是限量,都只能是一份而已。誰的手誤??我覺得有啲失望吖。鮑魚就唔多覺眼,可能係喺盅湯裏面,紅棗蟲草花瘦肉螺頭(有螺頭仲會唔會落鲍魚呢🤨?!),亦可能係我少見識嘞。湯渣除咗一條條嘅蟲草花就乜都切到一粒粒,螺頭同鮑魚(如果有)都好難分!個湯可讚之處蟲草花好滑⋯⋯滾燙熱辣⋯⋯非常新鮮咁,一定係高熱保溫。至於花膠扒龍蝦嘛⋯⋯用個分配到嘅精緻木牌換來一兜,有兩粒西蘭花🥦,睇咗好耐,係啲醬汁中係明顯見到有花膠,𠲖⋯⋯龍蝦呢~嘩!箝狀物⋯⋯原來佢俾咗我一個龍蝦箝(係原型㗎)!入口⋯⋯!唔⋯⋯唔係幾啱口味⋯⋯可能各人有各人喜好吧。各供一份,不過,我一份都冇食完,太
各供一份,不過,我一份都冇食完,太、太、太唔啱口味!抱歉。
佢有蒸魚㗎,佢一出爐,熱辣辣擺上枱,我就夾咗一片魚肚連魚較,諗住⋯⋯點知⋯⋯,不過勝在夠實肉!安全⋯⋯好熟!
呀⋯⋯唔係,佢都有嫩得似血淋淋嘅燒牛肉嘅⋯⋯
有冇其他生食,有,魚生⋯⋯都配合各人有各人喜好嘛。
西瓜我覺得唔多甜,鮮菠蘿係新鮮嘅,保留原有果酸味。
其他甜品係有嘅,一小件一小件各式蛋糕,可以一口一件,唔使食唔哂浪費。
埋單好彩有優惠,如果唔係,⋯⋯
可能我已經唔適合呢個類嘅自助餐,個胃⋯⋯悶住悶住⋯⋯。
所以為自己好,都唔會打算再幫襯囉。