2012-06-22
好想食日本嘢但係又唔係太肚餓,本來想去元氣,但係又記得 Monster Sushi 個 menu 入面好似有多啲非寿司類的款式,所以身軀就不其然地行左去Monster,我當然亦冇比身旁個朋友反對啦!今日除左我哋必食的凡立貝寿司、黃金卷同芝士鰻魚卷之外,其他就點了 Special Menu 內的食物包括有個叫三式洋風軍艦、炸露筍竹輪餅、沖繩黑唐玉子、檸檬葉香草汁法式三文魚刺身、漁師風柚子胡椒火炙吞拿魚腩……總括就係少少飯飯,多多刺身同小食。特別想講吓個炸露筍竹輪餅其實係天婦羅之類的炸物,但係就一啲都唔油立立,好乾身,非常脆口,入面全部都係蔬菜食材,配合埋個汁一齊食就唔覺得好熱氣。至於個檸檬葉香草汁法式三文魚刺身就好特別,因為大家未食都聞到濃濃的檸檬葉及香草味,食落就發覺得有少少酸的汁混在其中,三文魚加上香草汁真係絶對係即刻要食第二件,不消5分鐘我們已可以叫待應收了這已吃光了的碟。另外的漁師風柚子胡椒火炙吞拿魚腩來到時就發覺外暖內涼涼的感覺比平時吃火炙的寿司對比更強烈,因為這個是極厚切的吞拿魚腩,很肥美的肉質加上淡淡的柚子味,一點膩的感覺也沒有呢。沖繩黑唐玉子就跟平日吃的玉子帶多一點甜甜的
至於個檸檬葉香草汁法式三文魚刺身就好特別,因為大家未食都聞到濃濃的檸檬葉及香草味,食落就發覺得有少少酸的汁混在其中,三文魚加上香草汁真係絶對係即刻要食第二件,不消5分鐘我們已可以叫待應收了這已吃光了的碟。另外的漁師風柚子胡椒火炙吞拿魚腩來到時就發覺外暖內涼涼的感覺比平時吃火炙的寿司對比更強烈,因為這個是極厚切的吞拿魚腩,很肥美的肉質加上淡淡的柚子味,一點膩的感覺也沒有呢。沖繩黑唐玉子就跟平日吃的玉子帶多一點甜甜的黑糖味,我個人覺得沒有太大的分別。
今晚試的新款菜式都很滿意,而且這一餐吃出了食材本身的味道,因為我們一丁點醬油也沒用呢!大家下次都不防一試!