2013-10-28 733 瀏覽
老闆在上次食私房菜時同我地講佢同廚師都係圍村人。有成三十幾年煮盆經驗。咁我叫埋幾位uncle 過去試試先。佢地教我盆菜什樣也好,也要滚透先好食,尤其外賣回家食。 佢地個盆菜好多料㗎,由於堂食,佢地將鷄鴨另上,真温馨。隻鷄有鷄味又滑,燒鸭就一般啦。材料方面有蝦啦,都幾大隻,重係豉油王蝦,好好味,又唔咸。。 羅蘿蔔,枝竹,豬皮,芋頭,鯪魚球,另重有子彈形魚蛋 ,冬菇,芋頭等.......佢地個豬肉好彈口,特別之處佢地用左吊桶乾(即魷魚乾),, i like it ^^ 。 D芋頭又粉又滑。 我最愛D冬豬皮,有D酒香南乳味又濃,蘿蔔更加甜。另外,又有門鱔乾,uncle 話門鱔通常要加$,但呢個盆先900。 我地十個人,只係食剩少少蘿蔔喳。,食完重係一D都唔口渴。 同外面嗰D唔同。uncle 都話下次要再幫襯。
佢地教我盆菜什樣也好,也要滚透先好食,尤其外賣回家食。
佢地個豬肉好彈口,特別之處佢地用左吊桶乾(即魷魚乾),[外面的通常用水魷,], i like it ^^ 。 D芋頭又粉又滑。 我最愛D冬豬皮,有D酒香南乳味又濃,蘿蔔更加甜。另外,又有門鱔乾,uncle 話門鱔通常要加$,但呢個盆先900。 我地十個人,只係食剩少少蘿蔔喳。,食完重係一D都唔口渴。 同外面嗰D唔同。uncle 都話下次要再幫襯。
盆菜一
2013-10-26