2018-01-14
已好耐好耐好耐無寫過食評,但食完這碗生薑醬油拉麵,真係要寫番嘉許一下。天氣凍想食碗熱辣辣既拉麵,專程去銅鑼灣拉麵街,原來我最喜愛既拉麵店梅光軒係登龍街新開張,就算咁凍係門口排隊都一定要排,還好,一個人位都係等左10分鐘左右,一入到店,店員即刻奉上一杯熱茶,之後就遞上點餐紙,非常貼♥。店員話生薑醬油拉麵係冬天限定,因為生薑,食完好暖身,見店員強烈推介,當然要試。賣相相當吸引,湯底係梅光軒最出名既醬油味,加埋薑,味道超級醒神,帶少少辣,但又唔搶喉,超正,叉燒好軟滑,拉麵麵身有d似公仔麵咁彎彎曲曲,但絕不能比較,無梘水味,彈牙,掛湯一流,另一亮點係菜,坦白講唔知這款係什麼菜,但同醬油湯底係非常夾,整體黎講,價錢只係$85,食到咁高質既拉麵,值!