2010-07-28
今天放工後同老公行開深水埗, 想起這間很久沒有到過的飯店, 不知是否天雨關係, 8點多去到不用等位, 裡面人都算多, 但比起以前這個時間必定有很多人在門外等位的時候差很遠.入到去看了很久餐牌都還未決定點什麼, 因我們都不想叫些煎炸的食物, 後來伙計過來給我們一點意見.1) 脆皮燒肉 - 例牌 ($58) - 不是太大蝶, 但係就好有水準, 皮很脆, 肉中間夾些許肥肉, 肉又不會好實, 又唔咸, 熱熱地, 好Juicy, 平常我是不喜歡吃燒肉的, 一般都是好咸, 肉又實, 又"鞋", 但這裡就唔同, 好好味.2) 燒汁薯仔牛柳粒 - 店員介紹 ($88) - 都幾大碟, D牛柳好淋, 有牛肉味, 薯仔是細細隻連皮食嗰種, 好有薯仔味, 個燒汁用青紅椒洋蔥一起煮好好味 , 唯價錢比較貴少少, 果然好識介紹呀....3) 椒絲腐乳通菜 - 好大碟, 炒得都好夠鑊氣, 通菜都好嫩.4) 菜干蠔豉粥 - 蠔豉夠多, 好夠味, 但菜干就少D, 粥都煲得好好, 現在已經很少地方食到, 所 以每次來到這裡一定要食的.這裡的菜一般都很大碟, 所以人多會比較好, 可以試到多D嘢.