2023-03-01
星期日約咗家住旺角嘅朋友行街,之後本來想搵間餐廳坐低食的野,不過周圍都好多人。突然發現近廣華醫院附近,原來都有Freshlane外賣自取專賣店,於是決定買外賣上朋友屋企食。朋友鍾意食西餐,所以最後揀咗呢間「CHEF'š LABS」。CHEF'š LABS 的餐單選擇頗有心思,提供多國菜並以意大利及西班牙菜為主,主食既有海鮮及扒類、當然唔少得意粉及飯,更有墨西哥烤餅及漢堡、亦有精美前菜小食及甜品,可謂一應俱全。我們落好order 後,店員告知由於製作需時,所以建議可以先逛逛街。約25分鐘左右再回店多等一會便有外賣了。「CHEF'š LABS」店員更非細心,告下次可用Whatsapp 3689 8272 先落單,可縮短等候時間,更加方便快捷。《主廚牛肉漢堡》($68)真係非一般漢堡包。漢堡包採用佈滿芝麻嘅麵包,有先烘香底、面,入口又香又軟;配有蕃茄片及生菜,蔬菜新鮮;主角漢堡牛肉,煎得剛好,多汁有牛味,牛肉兩面塗上兩款不同醬汁;然後再加上香脆濃邊的半生熟煎蛋,蛋香好味。成個漢堡包入口味道層次非常豐富,十分好味。本人覺得單單個漢堡包已經物有所值。而且主廚還另配有惹味薯角及少許西蘭花,足見用心
《主廚牛肉漢堡》($68)
真係非一般漢堡包。漢堡包採用佈滿芝麻嘅麵包,有先烘香底、面,入口又香又軟;配有蕃茄片及生菜,蔬菜新鮮;主角漢堡牛肉,煎得剛好,多汁有牛味,牛肉兩面塗上兩款不同醬汁;然後再加上香脆濃邊的半生熟煎蛋,蛋香好味。成個漢堡包入口味道層次非常豐富,十分好味。本人覺得單單個漢堡包已經物有所值。而且主廚還另配有惹味薯角及少許西蘭花,足見用心製作,一點也不苟且。
《松露野菌忌廉汁扁意粉》($78)打開蓋扁意粉塞滿食物盒,香噴噴松露味撲鼻。目測最少有三款不同菇菌,忌廉汁濃稠剛好,扁意粉有咬口,本人覺得超好味!
一次超好的外賣的經驗,其實食物到手時,已感覺到食物非常熱辣辣,第一個加分位。然後食物盒及餐具亦非常精美有質素,第二個加份位。打開外賣之後,目測所採用食材亦很高質,第三個加分位。店員用心提示下次的落單方式以減少等候時間,第四個加分位。
當然最後食物的處理、細緻位及味道出色才是最重要,真心非常有驚喜,值得推介。