2018-03-12 62 瀏覽
由細到大都比爸爸訓練到食野好似無辣不歡咁,咁中意食辣野既我緊係超級中意食川菜啦!平時食川菜多數都會翻大陸食,因為香港比較少有真係好好食既川菜餐廳,不過,終於比我係香港搵到一間好正宗而且超級好食既川菜餐廳—川府宴!佢餐廳裝修都比較有京川味道,店內牆身掛住幾個臉譜~突顯到餐廳既風味首先講下細細碟既雞絲海蜇,唔好講笑雖然睇落好似好細碟,但其實食落份量都好多好似食極都仲有咁!我覺得D海蜇好爽口,好有口感配撘埋好滑既雞肉真係好好食 加上佢D芝麻都好香配埋個醬就一百分!跟住就要講下擔擔面,佢會擔擔面係涼拌個種~~配料夠多,出黎既味道比我想像中好食,覺得好特別!如果大食既朋友仔呢碟可以選擇同朋友一人一碟,唔洗爭哈哈!我最愛既川菜之一既酸辣土豆絲,一開始以為無咩特別啦,啊呢樣真係完全超乎我想像既咁好食,唔係講笑成碟差唔多比我清哂 忍唔住haha,食既時候同朋友都諗如果放假一邊煲劇一邊食應該好正haha佢唔算好酸不過就夠哂辣!真係超香口,佢D汁撈飯應該都會好好食重頭戲當然要講下佢既招版大大粒辣子雞,一黎到已經聞到超級香,都知道食落一定會好香口!一咬落去D雞肉好滑,而且炸到D雞油出黎真係好香好香!加上佢真

雞絲海蜇

如果大食既朋友仔呢碟可以選擇同朋友一人一碟,唔洗爭哈哈!

擔擔面

酸辣土豆絲

一咬落去D雞肉好滑,而且炸到D雞油出黎真係好香好香!加上佢真係夠辣夠麻!

後來聽店員講,原來佢地既辣子雞係有別於出面坊間 因為佢地選用雞脾肉比起出面既會無骨,做到啖啖都係肉!

而且佢地選用雞脾肉就會較普通雞肉更juicy,同埋炸完唔會得翻細細粒~~依然好大粒 所以口感好好!加分

招牌大大粒雞子雞
最後一樣菜就簡左干鍋花菜,又係香到不得了因為佢用左火腿黎炒,加上佢完全唔會有草青味!店員話個原因係佢地有特別既烹調方式去辟左D草青味所以又係有別於出面坊間~~~

干鍋花菜

糖水方面,食川菜既甜品一定係紅糖冰粉,因為佢係解辣救星,呢碗冰粉係好似啫喱狀,配紅糖水,山揸餅等配料整成,好清新好滋潤~
紅糖冰粉

點解咁中意呢間餐廳係因為佢夠辣之餘唔會得個油字,好多時食完川菜第日都會肚柯 但呢間就無呢個情況出現,而且佢調味料多同重口味得黎都唔會令你覺得食完口乾乾同成晚好口渴。
打完篇文睇翻D相已經想即刻Book枱再食過!!
2018-03-05
雞絲海蜇