2019-04-15
一大班人嘅吹水飯局最好就係去可以坐耐啲嘅地方,所以有朋友就提議去呢間位於長沙灣嘅「潮滙館」食潮州打冷。呢度嘅食物都好多選擇,因為有小朋友嘅關係所以叫咗個滷水蛋做前菜🤣滷水三寶一碟裏面有齊滷水鵝片、鵝腸同埋鵝肝,重點講下個鵝肝,第一次食滷水嘅潮州鵝肝,質地好柔軟而且滷得好入味,真係超級好味!普寧炸豆腐呢個真係好有驚喜!首先豆腐表皮炸得非常之香脆,然後內裡仲保持到豆腐既鮮嫩水潤,仲有少少准鹽吊味,送酒一流!👍🏻碧綠川椒雞呢個雞件肉質好滑好惹味,但係就唔覺得辣,旁邊嘅香葉炸到好似紫菜咁脆卜卜,幾得意!酥炸鱔片鱔片肉質彈牙,炸至乾身但係沒有油膩感覺!蠔仔洛呢個略嫌水份太多,蠔肉比較細粒,口感太多粉同濕,有點失色!豉油王鵝腸火候十足亦非常惹味,加上大量芽菜配襯,有減輕油膩嘅感覺。砂窩蝦粥上枱嘅時候仲係非常滾,粥底綿滑鮮甜,蝦都大隻但有幾隻啲肉唔夠爽。糖醋雙面王其實呢個我真係第一次食,因為話說我一向都好怕食醋,但係呢個可以配埋砂糖一齊食,脆卜卜又甜甜地,小朋友好鐘意💕瑤柱蛋白炒飯平穩之作,間間單單啱晒小朋友食!而家一路打食評一路都念念不忘個滷水鵝肝😍希望下次可以再同朋友去encore啦!
滷水三寶
普寧炸豆腐
碧綠川椒雞
酥炸鱔片
鱔片肉質彈牙,炸至乾身但係沒有油膩感覺!
蠔仔洛
呢個略嫌水份太多,蠔肉比較細粒,口感太多粉同濕,有點失色!
豉油王鵝腸
火候十足亦非常惹味,加上大量芽菜配襯,有減輕油膩嘅感覺。
砂窩蝦粥
糖醋雙面王
瑤柱蛋白炒飯
平穩之作,間間單單啱晒小朋友食!