2019-01-27
樂天皇朝食得多,樂天經典就未黎過。今日就等男友收工一齊黎開餐,真係好多人食。✨佢個小食真係好好味,平時我真係好少食花生呢d 配角,但佢呢個花生係炆到勁腍入晒味,而且粒粒都好飽滿。栗子都好清甜,絕對加分。✨淮山杞子螺頭湯: 呢個湯超正,螺頭鮮味十足,味道好清甜。天氣咁凍飲番個滋補靚湯,感覺真係好幸福♥️✨湯渣有我最愛:煲到腍晒既淮山,螺頭食落都好有鮮味,一盅有五碗,兩個人飲都真係好飽。✨招牌扣肉包: 叫左一個,因為怕太飽,結果又係搶住黎食。🤣個包好鬆軟,扣肉好入味肥瘦適中,開頭話食一啖。。。最後當然。。係唔止啦。。唔知點解真係好鍾意搶人d 野黎食,感覺特別好味🤣不過我對面條友既眼神係充滿敵意✨檸檬薏米水:微微酸帶少甜,感覺幾清新同健康,仲可以去水美白。✨古早魚香老鼠粉煲:估唔到呢煲細size 都咁大,絕對係無可能食得晒,我地本身已經飲湯飲到成肚水🙈。食前侍應會淋上青檸汁拌特製鹹魚醬,再撈一撈先食。入面有椰菜花,東菇粒,大蝦,肉碎,蔥花,菜甫等等,感覺有d 似食狗仔粉,不過佢個湯底帶點咸魚香味又幾過癮,最好多兩個人叫,因為放放下會更加杰~非常飽肚。✨花雕雞油蒸蟹:好貼心地有埋手套,濕紙巾,圍
✨花雕雞油蒸蟹:好貼心地有埋手套,濕紙巾,圍巾。第一次食咁大隻蟹😍超好肉仲勁鮮,點埋碟底d 花雕雞油食真係好香,又唔會搶左蟹既鮮味。呢隻蟹確係令人回味,配埋個螺湯係perfect match.
✨酸柑香茅凍:其實本身想食湯丸,但要等15分鐘所以轉左呔食呢個,不過好彩最後選擇係無錯。😍😍😍因為賣相真係好靚,柑味既jelly 配香茅味估唔到又幾特別,好開胃同清新,呢個一定要試,有驚喜。