2010-03-30 52 瀏覽
Honey話要去銅鑼灣shopping,我立即話去祥正? 為食啲佢即時舉腳讚成~ Yeah!因為下就同Honey一齊洗車,勞動左成2粒鍾,勁肚餓呀!6:30已經到左銅鑼灣,不如食飽飽至行街啦~因為我係九龍人啲關係,好少過海,所以都有成2年冇黎幫襯,心唸”仲響到掛?” 到左鵝頸橋街市後面見…嘩!擺滿枱呀!望遠少少…仲響到~不過6:45已經坐左一半枱有多啦…真係旺場~一坐抵已經”唔該先黎一窩泥猛粥” 一面食粥就一面叫左豉椒炒蜆,紅燒乳鴒,薑汁芥蘭泥猛粥大約10幾年前我朋友帶過我黎呢到食過,從此愛上;雖然我唔係熟客,但一有機會都會番黎幫襯,而每次都會order啲就一定係泥猛粥;一入口,果種鮮味就立即充滿左個口腔裡面,泥猛啲鮮、果皮啲香、再加上細細粒啲冬菜粒、軟綿綿啲粥底,泥猛肉完全溶化哂響D粥入面…而且食到尾個粥都唔會出水,確係水準之作!豉椒炒蜆D蜆好新鮮,冇一隻唔肯開口;辣椒同豆豉啲比例啱啱好,好鬼惹味~個芡汁唔多,但係就完全黏住響隻蜆上面,師傅炒功一流呀!紅燒乳鴒好耐冇食過乳鴒,呢隻比記憶中的乳鴒大隻,不過D肉質又唔鞋啵,係個外觀肥膩左少少,所以我食左好少啫,大半隻鴒係我honey隊哂~

一坐抵已經”唔該先黎一窩泥猛粥”
一面食粥就一面叫左豉椒炒蜆,紅燒乳鴒,薑汁芥蘭

紅燒乳鴒

薑汁芥蘭
話明係薑汁芥蘭,但係就變左做薑粒芥蘭…一睇張相就知D芥蘭幾咁”爽”口啦,又9唔答8咁多左D蒜蓉啵…廚房入面有個post叫”針板”,我honey話可以炒得(炒左個”針板”呀,唔係條菜),D菜切都唔切下,成棵樹咁,點食呀?
個師傅又炒得鬼咁”爽”口,呢碟菜完全唔合格呀!(仲要漏單呀!)

伙計啲服務都OK,最起碼有番D禮貌,一叫就應,唔似我上次幫襯果間大牌檔咁,離譜到一路煲煙一路做野(e~);幫我地落單個亞姐見到我地碟菜未到就主動追單,呢D先至叫服務嘛;至於衛生情況就好似一般大牌檔咁,不過不失啦~

會唔會再黎? 唔好玩啦,幫襯左over10年啦~
紅燒乳鴒
薑汁芥蘭